tag:blogger.com,1999:blog-5985346230568572086.post3727428775072912016..comments2024-02-12T15:59:21.356+02:00Comments on Amalfin sitruunat: Imelletty perunalaatikkoAmalfin sitruunahttp://www.blogger.com/profile/13776306879296380837noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-5985346230568572086.post-71114908051525116422023-11-27T19:21:00.025+02:002023-11-27T19:21:00.025+02:00Kiitos kommentoijille vinkeistä. Joulun perunalaat...Kiitos kommentoijille vinkeistä. Joulun perunalaatikot odottaa vielä tekemistä meillä. Teettekö pakkaseen hyvissä ajoin, vai vasta jouluna? Amalfin sitruunahttps://www.blogger.com/profile/13776306879296380837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5985346230568572086.post-27858756979211866702023-11-27T18:24:06.865+02:002023-11-27T18:24:06.865+02:00Imelletty perunalaatikko.
Valmistusaineet:
Niuka...Imelletty perunalaatikko.<br /><br />Valmistusaineet:<br /><br />Niukasti vettä perunoiden kypsentämiseen. Huomioi että vesi jää soseeseen. Varo että vesi ei kuivu perunoiden kypsentämisen aikana.<br />2 1/2 kg perunoita<br />4 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja - perinteisesti ruisjauhoa<br />0,8-1 litra maitoa - maidon määrä vaihtelee runsaasti<br />2 teelusikallista suolaa<br />70 - 100 grammaa voita<br /><br />Voitele uunivuoka voilla<br /><br />Näin valmistuu imelletty perunalaatikko:<br /><br />Pese perunat ja kuori raakoina kattilaan. Halkaise isot perunat niin havaitset sisävialliset perunat helposti. Isoissa perunoissa on usein sisävikaisuutta.<br /><br />Keitä perunat niukassa vedessä täysin kypsiksi ja soseuta perunat kuumina perunasurvimella niukkaan keittoveteen.<br /><br />Jäähdytä sose välillä sekoittaen noin 70-74 asteiseksi. <br /><br />Lisää 70-74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vehnäjauhot vähitellen ja samalla sekoittaen . Lisää vain tarvittaessa 70-74 asteista vettä. Laita kansi kattilaan. <br /><br />Laita sosekattila 70-75 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 4-5 tuntia välillä sekoittaen. Varmista imeltyminen maistamalla. <br /><br />Lisää voi reiluina siivuina kuumaan imeltyneeseen soseeseen - voi sulaa hyvin kuumassa soseessa. Lisää maitoa sakeutta seuraten niin että saat sakeahkon vellimäisen soseen. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi. <br /><br />Laita sose voideltuun posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Paista aluksi noin 190 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, ja näin imelletty perunalaatikko ei kuivu eikä korppuunnu ja näin saat erinomaisen mehevän imelletyn perunalaatikon. Imelletty perunalaatikko kuivuu ja korppuuntuu yllättävänkin helposti paistamisen aikana.<br />Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3-4 tuntia. <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5985346230568572086.post-65160352535084737872018-01-02T01:48:35.235+02:002018-01-02T01:48:35.235+02:00Vähän imeltämisestä.
1. Kun perunoita on kellaroi...Vähän imeltämisestä.<br /><br />1. Kun perunoita on kellaroitu jonkin aikaa, niin kaikki perunalaadut imeltyy.<br /><br />2. Prunat voi kuoria ennen keittämistä. Ei vaikuta imeltymiseen.<br /><br />3. Perunat voi keittää vähässä vedessä ja soseuttaa veteen. Tarvittaessa lisätään noin 77 asteista vettä niin että sose notkistuu. Vesi on erittäin tärkeä osa imellyttämistä. Sekoitetaan jauho noin 75-77 asteiseen soseeseen – imeltyminen alkaa heti. Kun keitetään runsaassa vedessä, jätetään keitinvettä notkistamista varten. Jauho voidaan jakaa kahteen erään ja loput jauhosta lisätään puolen tunnin kuluttua. Samalla tarkistetaan maistamalla, että imeltyminen on alkanut.<br /><br />4. Laita sose 65-70 asteiseen uuniin ja imellä 3-6 tuntia. Imeltämistä voi jatkaa yön yli.<br /><br />Vanhan perinteisen tavan mukaan noin 78 asteinen sose laitetaan kunnon vällyihin ja lämpimään paikkaan – näin sose pysyy riittävän lämpimänä riittävän pitkän ajan 4-6 tuntia tai yön yli. Imeltyminen on mahdollista jopa huoneen lämmössä, koska hyvin vällyillä eristetty sose pysyy yli 60 asteisena riittävän pitkään. Tämä vaatii kuitenkin riittävän ison erän – noin 2kg perunoita on aika varma määrä. Jos soseen lämpötila laskee alle 60 asteen, hidastuu imeltyminen ratkaisevasti. <br /><br />5. Imeltyneeseen soseeseen lisätään maito, voi ja suola. Ei tarvi maustamista tai voi maustaa maun mukaan. Paistetaan 130-150 asteisessa uunissa.Anonymousnoreply@blogger.com