torstai 15. maaliskuuta 2012

Cajun chicken fricassee - haudutettua cajun-kanaa

Anthony Bourdain kävi Louisianassa katsastamassa cajun-ruoan syntypaikat. Ruoat näyttivät niin houkuttelevalta, että piti kokeilla. Löysin tällaisen kanafricasseen ohjeen, jota hieman muutin; en esimerkiksi lähtenyt selvittämään löytyisikö kaupasta andouille-makkaraa, vaan korvasin ne ryynimakkaroilla.

Cajun-keittiöstä löytyy usein tuhteja ruokia; possua kaikessa muodossa, riisiä ja papuja pitkään haudutettuna, paksuja kastikkeita. Perusmakuina toimii usein kolme vihannesta: sipuli, selleri ja paprika. Sellerissä on pistävä maku ja siksi se on jäänyt taka-alalle tässä keittiössä - olisinkohan koskaan ostanut selleriä, luultavasti en. Nyt kuitenkin rohkeasti tartuin sellerin varteen ja lisäsin koko sellerin ohjeen mukaan. Se hautui ensin pannulla ja sitten kattilassa hyvän makuiseksi, kitkeryys hävisi. Kannatti siis kokeilla, olenpa (maku)viisaampi nyt.

Itse kanakastike, tai oikeammin pata, oli muhevaa. Liha oli pehmeää ja maukasta, cayenne antoi pientä lisäpotkua ja vihannekset toimivat loistavasti. Makua oli. Söimme tätä keitetyn riisin kera.

Cajun chicken fricassee - haudutettua cajun-kanaa
3 kanankoipea
4 ryynimakkaraa
3 valkosipulin kynttä
2 sipulia
2 paprikaa
1 varsiselleri

1 1/2 dl öljyä
1 1/2 dl vehnäjauhoja

1,2 l vettä

1/2 - 1 tl cayennepippuria
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl (savustettua) paprikaa
2 tl timjamia
2 tl oreganoa
muutama ripaus valkopippuria ja valkosipulijauhetta

Paloittele kanankoivet jokainen kahteen osaan. Paloittele makkarat siivuiksi. Kuutioi paprikat ja silppua sipulit. Viipaloi sellerin varret pieneksi.

Ruskista kanankoivet paistinpannussa ja laita ne suureen kattilaan odottelemaan muita aineksia. Kuullota paprikat, sipulit ja selleri pienessä määrässä öljyä ja kaada ne sitten kanan joukkoon.

Sekoita pienessä kattilassa vehnäjauhot ja öljy ja kiehuttele se ruskeaksi.

Lisää kanan ja kasvisten joukkoon vesi, makkarasiivut ja mausteet. Kiehauta ja lisää ensin puolet jauho-öljyseoksesta. Hämmennä sekaisin. Liemen tulisi saostua paksuksi keitoksi. Lisää tarvittaessa jauho-öljyseosta saadaksesi sopivan paksuuden.

Anna hautua miedolla lämmöllä 2 tuntia, hämmentäen välillä, kunnes liha on pehmeää ja irtoaa luista.
Tarjoa keitetyn riisin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti