maanantai 10. elokuuta 2015

Risotto alla milanese

Pidän risoton ajatuksesta. Hyvin yksinkertaisista aineksista syntyy huolella ja nopeastikin hyvää. Peri-italialainen keittiöfilosofia siis. Tässä milanolainen risotto eli sahramirisotto. Tuota kallista maustetta olen lähinnä käyttänyt suomalaiseen tapaan juhlapullaan, mutta maailmalla sitä laitetaan mm birianiin, paellaan ja bouillabasseen, eli suolaisiin ruokiin.
Söimme tätä omana ruokanaan, mutta lämmitin jämärisoton kanan kanssa seuraavana päivänä. Tästä olisi saanut tehtyä myös loistavat arancinit, mutta siihen en ollut varautunut. Inspiraatioon ei aina ole aineksia vaikka halua olisikin.


Risotto alla milanese
1 sipuli
20 g voita paistamiseen
1 l kasvis- tai lihalientä
250 g risottoriisiä, esim arborio
1 1/2 dl valkoviiniä
suolaa
1/4 tl jauhettua sahramia
25 g voita
parmesania
mustapippuria

Hienonna sipuli. Kuumenna kasvis- tai lihaliemi kattilassa ja pidä kiehuvana.
Kuullota sipulia voissa kunnes sipuli pehmenee. Lisää riisi pannulle ja kääntele hyvin voin ja sipulin kanssa. Lisää viini ja kiehuta kunnes se imeytyy riisiin. Lisää kauhallinen kiehuvaa lientä ja sekoita kunnes liemi on imeytynyt. Lisää aina uusi kauhallinen lientä. Puolessa välissä ota hieman lientä ja sekoita siihen sahrami. Lisää se riisin joukkoon.
Kun olet hämmentänyt ja lisännyt lientä 15-17 minuuttia, pitäisi risoton olla kermainen ja jyvien vielä erottautua (ei siis mössöksi asti). Sekoita lopuksi voi ja raasta mukaan reilusti parmesania. Maistele ja viimeistele suolalla ja pippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti