torstai 15. maaliskuuta 2018

Ruuhkavuosikuskus

Oho, onpa edellisestä kirjoituksesta aikaa!
Tässä parin vuoden sisällä on ehtinyt ruokainnostus lopahtaa, olen lähtenyt töihin ja lapsetkin kasvaneet. Pienin ei ole enää pieni vaan olemme siirtyneet, vihdoin, pikkulapsiperheestä öö... no perheeksi. Liekö vielä elämänvaihekriisiäkin samalla, nimittäin alkaa olla aikaa pohtia että mitäs sitten ja mistähän minä tykkään nykyään.

Koska arki rullaa eteenpäin intensiivisesti on ruoanlaitolle välillä vähän liian vähän aikaa. Tässäpä kuitenkin ateria, joka valmistuu vartissa ja sitä voi varioida sen mukaan mitä kaapista löytyy, kunhan perusaineksia vaan on. Yleensä meillä on, sillä tähän tarvitsee kolmea ainesta. Muu on ekstraa.

Tarvitaan siis jauhelihaa, kuskusta ja ketsuppia. Olen yleensä jemmannut pakkaseen muutaman paketin lampaanjauhelihaa ja sitä on helppo ottaa ja heittää pannulle paistumaan. Kuvissa tosin on naudan jauhelihaa, koska sitä oli jääkaapissa. Kuskus valmistuu joko laittamalla kiehuvaa vettä vedenkeittimestä kuskusryynien joukkoon kulhoon ja siitä pannulle lopuksi, tai kuskus kuivana suoraan jauhelihan kanssa paistumaan pannulle ja sinne vettä. Ja lopuksi ketsuppia reilusti. Voila! Meillä tykätään.

Tätä voi jatkaa esimerkiksi korvaamalla kuskusin vesi kasvis- tai lihaliemellä. Joukkoon voi pilkkoa kasviksia, joko enemmän kypsennystä tarvitsevia jo jauhelihan kanssa paistumaan tai lopuksi joukkoon. Tai yrttejä päälle. Toisin sanoen, mitä kaapista löytyy. Oheiseen ateriaan pilkoin rasiallisen kirsikkatomaatteja ja ne kypsentyivät hieman, sekä ihan lopuksi kurkkua.
Ruuhkavuosikuskus
4-5:lle
400 g jauhelihaa
suolaa, mustapippuria,
pizzamaustetta jos naudanjauheliha, kuivattua minttua jos lampaanjauheliha
2 dl kuskusta
öljyä/voita
2½-3 dl vettä (tai kasvislientä tms)
iso turaus ketsuppia
(kasviksia, yrttejä)

Paista jauheliha. Samalla kiehauta vettä ja laita kuskus kulhoon sekä hieman öljyä tai nokare voita. Kaada kiehuva vesi kuskusryynien päälle ja peitä kulho lautasella tai tuorekelmulla (peittäminenkään ei ole pakollinen).
Kun jauheliha on paistunut, mausta se reilusti mausteilla ja ketsupilla. Sekoita joukkoon kuskus. Jos kuskus tuntuu liian kuivalta, lorauta hieman vettä vielä joukkoon ja sekoita.
Sekoita joukkoon kasviksia, salaattia, yrttejä tms.
Maista ja mausta vielä tarpeen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti