tiistai 5. kesäkuuta 2012

Kakkutikkarit - cake pops

Kuorrutettua, tuorejuustolla höystettyä kakkua tikkarimuodossa? Pakkohan näitä oli kokeilla!

Kakkutikkarit toi julkisuuteen Angie Dudley, tai Bakerella, kuten hänet ruokapiireissä tunnetaan. Hän ihastui kakusta tehtyihin palleroihin pikkujouluissa ja kehitteli ideaa eteenpäin. Mukaan tuli mielikuvituksellinen koristelu ja tikkaritikut. Amerikkalainen instituutio Martha Steward kutsui Dudleyn televisio-ohjelmaansa ja kakkutikkareiden suosio oli taattu.

Homma lähti siis kakkupallosista mutta nykyään  löytyy myös versiot keksitikkareista, muffinssitikkareista, piirakkatikkareista, macaron-tikkareista... Bakerellan sivuilta löytyy hyvä valikoima.

Värkkäsin nämä lasten tupareihin. Tein kaksi satsia, toisen maustekakusta valkosuklaakuorrutteella ja toisen tavallisesta kuivakakusta tummalla suklaalla. Oikaisin hieman ja ostin valmiit kakut, jotka olivat koostumukseltaan hieman kosteahkoja, tai meheviä kuten asian voisi toisin ilmaista. Samoin toisen satsin tuorejuusto oli maustettua, jolla tikkareissa maistui sitrus. Toinen vaihtoehto maustamiseen olisi laittaa mukaan hilloa.

Tikkaritikkuja saa leivontaan erikoistuvista nettikaupoista tai tekemällä itse. Minä käytin grillitikkuja, jotka puolitin veitsen avulla. Olisin kaivannut esim. styroksia, johon olisin saanut tikkarit jähmettymään kuorruttamisen jälkeen mutta paremman puutteessa viinirypäleiden rasia ajoi saman homman.

Tekemistä oli kohtuullisesti - ei siis niin paljon kuin alunperin odotin. Niin kauan kun suklaa pysyi juoksevana ja kakkutaikina kylmänä, kuorrute jähmettyi hyvin, eikä valutellut suklaatippaa sinne tänne (mutta eihän se haittaa, sehän on suklaata...) ja koristeet kiinnittyivät hyvin. Erityisen hyväksi on kehuttu suklaakakusta tehtyjä kakkutikkareita sekä Domino-kekseistä valmistettuja keksitikkareita. Seuraavalla kerralla siis niitä!

Perusohje Helsingin Sanomista.

Kakkutikkarit
500 g kypsää kakkua
200 g tuorejuustoa
(pari ruokalusikallista hilloa)
200-400 g suklaata
nonparelleja koristeluun
tikkaritikkuja, grillitikkuja tms
styrox-levy tai vastaava johon tikkarit laitetaan jähmettymään

Murenna kakku kulhoon ja lisää tuorejuusto. Sekoita tasaiseksi. Jos haluat maustaa kakkutikkarit, sekoita mukaan hilloa. Pyöritä kosteasta taikinasta palloja jotka ovat noin 3 cm halkaisijaltaan. Jäähdytä palloja pakastimessa vartin verran.
Sulata 50 g suklaata ja kasta tikkaritikun pää noin sentin pituudelta suklaaseen ja työnnä kastettu tikku pallon keskelle. Laita tikkaripallot uudestaan pakkaseen vartiksi.
Sulata loppu suklaa. Kasta tikkaripallot kuorrutteeseen, käytä tarvittaessa lusikkaa apuna. Pyöräytä kevyesti jotta pinta tasoittuu. Ripottele päälle nonparelleja tai kasta pyörittele pallo lautasella jossa on nonparelleja.
Laita tikkarit jähmettymään pystyyn styrox-levyyn ja anna kovettua jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti