maanantai 28. toukokuuta 2012

Puolukkajuoma

Jälleen on aika, jolloin mielessä siintää jo eloaika ja uusi sato. Saimme lopputalvesta himomarjastajilta sangollisen survottua puolukkaa. Se on odottanut käyttöä viileässä, kärsivällisesti, sillä pienessä perheessä puolukkaa ei tule käytettyä niin usein puolukkahillona. Hyvä keino käyttää puolukkasurvos on tehdä siitä mehua.

Lapsuuteeni kuului kiinteästi puolukkamehu. Syksyllä käytiin ahkerasti marjassa (vanhemmat poimivat, minä rakensin majaa...) ja satoa tuli runsaasti. Osa puolukoista myytiin, loput säästettiin itselle hilloksi ja puolukkamehuksi. Mehua oli aina. Hapan maku ei aina miellyttänyt tällaista makeaan taipuvaista, mutta kesäisin raikas juoma oli paikallaan. Käsittääkseni puolukka ei tarvitse erityisemmin säilöntäaineita, sillä se sisältää luonnostaan bentsoehappoa ja puolukkasurvos säilyy hyvin viileässä sellaisenaan.

Puolukkajuoma
3 l puolukkasurvosta
1 1/2 l vettä
300 g sokeria/1 l mehua

Sekoita survos ja vesi ja anna mehustua muutamasta tunnista vuorokauteen. Lisää sokeri ja anna liueta. Siivilöi ja pullota mehu. Laimenna sopivaksi ennen käyttöä
Säilyy kylmässä muutaman kuukauden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti