keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Potage parmentier - purjo- ja perunakeitto

Kun olin pieni, matkasimme muutamana kesänä matkailuvaunun kera pitkin Suomea. Majoituimme niin sukulaisten luona kuin leirintäalueillakin. Uitiin paljon. Aikuiset puhuivat ja pikkuserkut leikkivät. Kesät olivat aurinkoisia, paitsi se yksi päivä, jolloin majoituimme Ruissalossa ja päällemme vyöryi kesän hurjin ukkosmyrsky. Se oli mahtavaa!

Makkaraa paistettiin nuotiolla, hiilloksella tottakai, ja pikkuinen hiiligrillikin taisi olla mukana. Isä grillasi kyljyksiä. Äiti opetteli käyttämään kaasuhellaa ja muistan mm. uudet perunat ja sillin, purkkilihapullat ja pussikeitot. Äidin suosikkeja oli tomaattinen minestrone ja purjo- ja perunakeitto.

Tämä on siis sulle, äiti. Tulehan keitolle!

Purjoperunakeitto yrttiöljyn kera

Purjo- ja perunakeitto
450 g perunoita
450 g purjoa
2 l kasvislientä
2 dl ruokakermaa

(koristeeksi persiljaa ja/tai ruohosipulia, tai tee niistä yrittiöljyä)

Kuori ja lohko perunat. Pese ja leikkaa purjo viipaleiksi. Keitä kasviksia 30 minuuttia kasvisliemessä ilman kantta. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi, varovasti, jottei peruna liisteröidy. Lisää kerma ja kiehauta. Tarkista maku. Koristele yrteillä.


*****
Parmentier ei tarkoita purjosipulia kuten voisi arvata, vaan ranskalaista herrasmiestä Antoine-Augustin Parmentieria, joka oli mm. perunan puolesta puhuja 1700-luvulla ja jonka mukaan on nimetty muutama perunapitoinen ruoka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti