maanantai 29. elokuuta 2011

Apple pie

Suomalaisen omenapiirakan ohella minua kiehtoo amerikkalainen versio, apple pie. Kirpeät omenat ovat maustettu sokerilla ja kanelilla ja kiedottu piirakkataikinan kätköihin. Englantilaiset taitavat laittaa mukaan myös rusinoita, mutta minun makuuni rusinat eivät ihan ole omenapiirakassa.

Yllättäen tällaisen omenapiirakan historia ulottuu paljon kauemmas kuin Yhdysvaltoihin. Jo 1300-luvulla on tehty omenapiirakkaa, tosin silloin ei käytetty sokeria sillä se oli äärimmäisen kallista eikä kuoritaikinaa ollut tarkoitus syödä.

XXIII. For to make tartys in applis.
Tak gode Applys and gode Spycis and Figys and reysons and Perys and wan they are wel ybrayed colourd wyth Safroun wel and do yt in a cofyn and do yt forth to bake wel.

Ote Samuel Peggen keittokirjasta The Forme of Cury, vuodelta 1390. Pari vuosisataa myöhemmin sokeri yleistyi ja kuoritaikinakin tarkoitettiin syötäväksi. Kun eurooppalaiset ryhtyivät asuttamaan Pohjois-Amerikkaa 1600-luvulla, huomattiin, että paikalliset omenapuut olivat koristeomenapuita ja niiden omenat hyvin happamia ja pieniä. Niinpä makeat omenapuut tuotiin Euroopasta ja 1800-luvun loppuun mennessä amerikkalaistyylinen omenapiiras oli vakiinnuttanut asemansa ja saanut legendaarisen maineen. Omenaa ylipäätään on markkinoitu Yhdysvalloissa aikanaan yhdistämällä se muihin periamerikkalaisiin juttuihin, kuten baseball, hot dogit ja Chevrolet ja "ameriikasta" on peräisin myös "omena päivässä pitää lääkärin loitolla" -sanonta.

Tässä siis resepti. Tein taikinan ajoissa ja laitoin sen yöksi jääkaappiin odottelemaan. Se mahdollisti taikinan kaulitsemisen ja sitä oli helpompaa käsitellä kuin edellisellä kerralla, jolloin en taaskaan malttanut odottaa. Täytettä olisi voinut olla enemmänkin, mutten osannut suhteuttaa meidän kotimaisia pikkuomppoja tuohon reseptin isojen omenoiden määrään. Olen kuitenkin tyytyväinen, sillä omenat maistuivat hyvin ja täyte oli mehevää. Amerikkalaiset osaavat piirakan koristelun; minä tyydyin pistelemään haarukalla muutamat kuviot ja reunatkin jäivät tavanomaisiksi. Tässä kuitenkin ahkerille englanninkielinen linkki reunojen koristeluun.

Apple pie - amerikkalainen omenapiirakka
Pohja:
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
200 g kylmää voita
4 rkl jääkylmää vettä

Täyte:
6-8 kpl isoa, hapanta omenaa
3/4 dl sokeria
3/4 dl fariinisokeria
2 rkl kanelia
(ripaus muskottipähkinää ja neilikkaa)
pari rkl perunajauhoja

Laita kylmä vesi odottamaan jääkaappiin tai pakastimeen.
Nypi jauhota ja kylmät voinokareet ryynimäiseksi. Lisää suola ja kylmä vesi nopeasti sekoittaen. Muotoile taikinasta pallo ja laita se kelmuun peitettynä jääkaappiin kylmenemään muutamaksi tunniksi.
Leikkaa omenat lohkoiksi tai kuutioiksi. Laita omenat kulhoon kerroksittain sokereiden ja mausteiden kanssa. Kaada omenoista valuva neste pois.

Voitele piirakkavuoka ja lämmitä uuni 225 C asteeseen.

Jaa taikina kahteen osaan niin, että toinen osa on toista suurempi. Kauli suurempi taikinan puolikas ja aseta piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Lisää omenakuutiot ja ripottele niiden päälle perunajauhot. Kauli toinen taikina levyksi päälle ja nipistä reunat tiiviisti. Pistele kansi esimerkiksi haarukalla ja voitele pinta maidolla.
Paista ensin 10 minuuttia ja sitten 180 C asteessa tunnin verran.
Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti