tiistai 2. elokuuta 2011

Kuivatut tomaatit

Paitsi erehdyksestä (esim. tarte tatin), klassikot ovat syntyneet tarpeesta. Ennen kuin tomaatteja keksittiin säilöä purkkeihin, italialaiset kuivasivat tomaatteja katoillaan auringossa talven varalle. Näin syntyi aurinkokuivatut tomaatit. Kiloon kuivattuja tomaatteja menee keskimäärin 4-10 kiloa tuoreita, eli aika paljon tomaatti menettää nestettä kuivauksen aikana.

Internetistä löytyy monia ohjeita, miten kuivata tomaatteja kotioloissa. Minä olen mennyt matalammasta kohdasta ja tehnyt miten helpoimmalla pääsee. En siis ole toteuttanut reseptiä koskaan päiväsaikaan, vaan antanut uunin hoitaa hommansa yöllä. Tällä ohjeella syntyvät "kuivatut" tomaatit eivät myöskään ole niin kuivia, vaan hitusen saaneet ryppyjä pintaan. Maku puolestaan on tiivistynyt ja tomaatit maistuvat mukavan happamilta. Ja näyttävät kauniilta kun nököttävät vieri vieressä uunivuoassa! Valkosipulia vielä kaipaisin mukaan, mutta sen voi yhdistää näiden, tuoreen basilikan ja mozzarellan kanssa. Nam...Yökuivatut tomaatit

500 g kirsikkatomaatteja
1 tl suolaa tai 2 tl Maldon-suolaa
1/2 tl sokeria
1 tl kuivattua timjamia
2 rkl oliiviöljyä

Lämmitä uuni 225 C asteeseen. Puolita tomaatit ja laita ne leikattu pinta ylöspäin vuokaan. Ripottele päälle mausteet ja oliiviöljy.
Laita tomaatit uuniin ja sammuta uuni heti. Jätä tomaatit uuniin yön yli tai yhdeksi päiväksi avaamatta uuninluukkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti