maanantai 16. kesäkuuta 2014

Bavarois - Baijerilainen kerma (Rio 2014)

Viikko sitten järjestimme makkaramaistiaiset. Paikalle kutsuttiin sekalainen seurakunta: oli kavereita ja naapureita, isoja ja pieniä, nuoriso-osasto ja tulipa sattumoisin paikalle harvinaisia vieraita Tansaniasta asti. Puoliso grillasi minkä ehti ja muut maistelivat ja arvioivat makkaroita. Niitä olikin 18 eri lajia ja maistelut tehtiin kenenkään tietämättä, mikä tuote oli kyseessä. Säästimme toki tuoteselosteet ja työhuoneessa sai käydä lopuksi katsomassa mitä tuli syötyä. Osa makkaroista olivat keskenään lähes samanmakuisia, mutta rakenne oli erityyppinen. Joukkoon mahtui myös mm. hevosmakkara ja barbequen ja chorizon makuiset grillimakkarat. Mitään tilastoja emme tehneet, joten suosikkimakkarat oli jokaisen oma asia. Omassa perheessä vanhin lapsista odotti kovasti krakovanmakkaraa, muttei sitten tykännytkään. Itse pidin kovasti, sekä balkantyylisestä, mutta puoliso suosi makumaailmassa perinteisempää grillimakkaraa.

Tämä siis makkaramaistiaisista, josta aasinsiltana Saksaan. Hapankaali jäi tekemättä/hankkimatta ja kun vieraitakin oli yli 30 alunperin juhliin ajattelemani baijerilaiskermaherkun valmistus siirtyi muutamalla päivällä. Onneksi meillä ramppaa ystäviä mukavin väliajoin, niin sain testata tätä toisille vieraille.

Bavarois on kermainen, hyydytetty vaniljavanukas, ikäänkuin rikas vaniljakastike, johon lisätään liivatteet ja kermavaahto. Vaikka ranskalaiset kokit ovat tämän(kin) tuoneet kuuluisuuteen, on alkuperä edelleen Saksassa. Erittäin helppo tehdä myös kotioloissa ja tekee vaikutuksen jälkiruokana. Tämä syötiin alta aikayksikön, joten tämän illan otteluun täytyy kehittää jotain muuta syötävää. Saksan joukkue pelaa ensimmäisen ottelunsa ja vastassa on Portugal. Jotenkin on jäänyt kuva, että joukkue on hyvässä kunnossa ja odotukset ovat korkealla. Käykö niin, että monta päivää pelataan jalkapalloa ja lopuksi Saksa voittaa? Toivottavasti ei (mä kannatan Englantia), mutta tässä ottelussa sympatiat on Saksan puolella ja odotan hyvää peliä.

Baijeristakin tulee herkkuja

Bavarois - baijerilainen kerma
5 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1/2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
5 kananmunan keltuaista
2 dl vispi- tai kuohukermaa

Mansikoita tai marjahilloa

Laita liivatteet kylmään veteen.
Vatkaa kuohukerma, maito, sokeri, vaniljasokeri sekä keltuaiset yhteen kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Ota kattila liedeltä. Puristele liivatteista ylimääräinen vesi pois ja vatkaa vaniljakastikkeen joukkoon. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vatkaa vispi- tai kuohukerma vaahdoksi ja sekoita varovasti jäähtyneen vaniljakastikkeen joukkoon. Kaada kastike yksittäisiin annoskuppeihin tai isoon kulhoon, kuten rengasvuokaan. Jäähdytä jääkaapissa neljä, viisi tuntia. 
 
Kumoa muotista ja koristele tuoreilla mansikoilla tai hillolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti