perjantai 27. kesäkuuta 2014

Kamerunilainen suya ja jollof Ghanasta (Rio 2014)

Nyt ei teksti luista. Liekö syy siinä, ettei pelejäkään ole telkkarissa. Eilen menin jo aikaisemmin nukkumaan - ei vaan pystynyt seuraamaan palloa. Univelka kasautui. Meillä nukutaan kyllä hyvin, mutta pienimmäinen taimi herää viimeistään seitsemältä ja mulle jää siis vähänlaisesti nukkumisaikaa. Toisaalta, kerrankin voi harrastaa!

Niinpä aamulla, kun pienimmäinen söi ja sotki aamupuuron kanssa, mittailin mausteet ja muut kulhoon ja leikkasin pihvit suikaleiksi mukaan. Näin oli lihat marinadissa. Sen lisäksi laitoin jo jollof-riisin mausteet pikkupurkkiin valmiiksi. Jos olisin ollut oikein tehokas, olisin hienontanut sipulitkin, mutta piti välillä hengähtää ja hoitaa muita asioita, kuten aamupalaa muillekin, tyhjätä astianpesukone, pistää pyykkikone pyörimään, lastenohjelma pyörimään, auttaa keskimmäistä Minecraftissa, pedata peti, lukea ja leikkiä, jne jne. Ja syödä itsekin aamupalaa...

Suya on vartaassa grillattua lihaa, ikäänkuin shish kebab tai sashlik. Kamerunissa ja ympäröivissä maissa suya on suosittua katuruokaa, enkä yhtään ihmettele. Tämä oli todella helppo tehdä! Söimme vartaita lounaaksi. Marinadi teki lihan maukkaaksi eikä tulisuus lyönyt yli, sillä kaksi pienimmäistä tainta pistelivät suyaa poskeen antaumuksella. Myös riisi oli onnistunut ja siitä jäi huomiselle, joten sitä jatkokehitän jotenkin.

Alkuperäinen resepti täältä.


Kamerunilainen suya
n. 500 g naudan grillipihviä sisäpaistista tai vastaavaa
1 tl sokeria
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl paprikaa
1 tl kanelia
ripaus chilijauhetta
1 1/2 tl suolaa
1 dl mantelirouhetta tai muuta pähkinää rouhittuna
ruokaöljyä

Leikkaa liha n. 1 cm:n levyisiksi, 5-7 cm:n pituisiksi suikaleiksi. Sekoita sokeri, mausteet, rouhitut pähkinät yhteen ja tee niistä öljyn kanssa marinadi. Sotke lihan kanssa yhteen ja pujota kuuteen vartaaseen. Muista liottaa puiset tikut! Anna maustua jääkaapissa muutama tunti.
Ota lihat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillaamista. Paista keskilämmöllä n. 7 minuuttia.


Jollof-riisi Ghanasta
4-6 hengelle
4 rkl ruokaöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 laakerinlehti
2 tl currya
1 tl paprikaa
1/4 tl kanelia
1/4 tl cayennepippuria
1 tl suolaa
ripaus timjamia
mustapippuria
1 tlk (400 g) murskattua tomaattia
4 dl vettä tai kanalientä
2 dl riisiä

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna korkeareunaisella pannulla ruokaöljy ja paista sipulit pehmeäksi. Lisää mausteet ja paista pari minuuttia. Kaada joukkoon tomaattimurska ja vesi. Kun liemi kiehuu, lisää riisi ja sekoita. Hauduttele kannen alla silloin tällöin sekoittaen 30-45 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti