lauantai 5. heinäkuuta 2014

Dulce de higos o albaricoques (Rio 2014)

Tässä on jälleen sellaista yksinkertaista ja hyvää ruokaa, jolla hurmata ihmisiä ruokapöydässä.

Dulce de higos tai paremminkin dulce del albaricoques (tulikohan taivutus oikein?) on ecuadorilainen resepti, jossa hedelmiä on keitetty siirapissa. Raskaan aterian päälle tämä onkin kuin piste iin päälle. Resepti oli tosiaan viikunoille (higos), mutta kun tällä hetkellä viikunoita on vaikea saada Suomessa, niin sovelsin reseptiä kauden hedelmään eli aprikoosiin. Tuoreita aprikooseja on jonkin verran saatavissa vielä ja luulisin että myös nektariini tai persikka käy tähän hyvin. Tämä on hyvä resepti, jota aion kokeilla sitten viikunakaudella. Söimme tätä mozzarellan kanssa, kun Kotijuustoa ei ollut saatavissa. Mikä tahansa mieto juusto käy, myös tuorejuusto ja raejuusto.

Sen verran muuttaisin keittoaikoja nimenomaan aprikoosien, nektariinien ja persikoiden kanssa, etten ihan kolmea päivää tekisi, vaan liottaisin korkeintaan yön yli, sitten kiehauttaisin aamulla soodan kanssa ja ennen lounasta laittaisin siirapin kiehumaan. Mainitut hedelmät ovat sen verran höttöisiä ja ohutkuorisia, että luulisin vähemmän aikaa riittävän niille. Pelkäsin nimittäin, että aprikoosit hajoavat hetkellä millä hyvänsä. Viikunoille toki ohjeen mukaan.

Jos nyt joku ihmettelee tuota soodan käyttöä, niin se pehmentää viikunan kuorta entisestään. Mausteeksi heitin yhden kanelitangon, mutta voisin kuvitella käyttäväni vaikka jouluaikaan enemmänkin mausteita hedelmien kanssa.

Dulce de higos.. eikun albaricoques
Dulce de higos
10 kypsää viikunaa
ripaus soodaa
5 dl fariinisokeria
kanelitanko, neilikkaa tms. 
vettä

Tarjoiluun: kotijuustoa, mozzarellaa tms.

Leikkaa viikunoiden huippuun ristileikkaus. Laita viikunat kulhoon, kaada päälle vettä jotta ne peittyvät ja anna liota vuorokauden verran.
Huuhtele viikunat ja laita kattilaan. Peitä vedellä ja lisää ripaus soodaa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä vartin verran tai kunnes viikunat pehmenevät hieman. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä liemessään.
Valuta kaikki vesi viikunoista. Laita sokeri ja mausteet paistinpannuun ja lisää 5 dl vettä. Kiehauta ja anna poreilla keskilämmöllä kunnes sokeri on liuennut. Lisää sitten viikunat siirappiin ja keittele kunnes siirappi paksunee. Sekoita silloin tällöin.
Tarjoile lämpimänä tai kylmänä juuston kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti