perjantai 18. joulukuuta 2015

Imelletty perunalaatikko

Noin viikko jouluun. Kaivoin jo marraskuun alussa esiin kaikki olennaiset joulun sisustus-, ruoka- ja muut jouluaiheiset lehdet, siivousmuistilistan ja omat sekä keittokirjojen joulureseptit. Siivouksen olen yleensä tehnyt rennosti, lähinnä muistanut kiinnittää huomion niihin paikkoihin joihin yleensä ei tule katsottua. Keskimmäisen lapsen kanssa pesimme saunan ja kylpyhuoneen - se on aika hauska homma.

Joulun ruokapuolen valmistelut aloittaa perunalaatikon teko, sillä sitä ilman ei joulu tule. Mainittakoon, että olen juuriltani kainuulainen. Kotona ei imellettyä perunalaatikkoa ole koskaan tehty eikä se ole kuulunut meikäläisen jouluruokaperinteeseen ennenkuin menin naimisiin. Lapsena pääsin sitä kuitenkin maistamaan kotipaikkakunnan pitopöydissä ja pidin siitä kovasti. Pari ensimmäistä vuotta perunalaatikon tekeminen olikin puolison, kunnes kokeilin itse. Sain siitä niin hyvää palautetta, että siitä lähtien minä olen sen valmistanut.

Ja kiva sitä on ollutkin tehdä, vaikka yleensä siihen menee koko päivä. Ensin kuorit koko satsin perunoita, odottelet, että perunat rupeavat kiehumaan ja sitten kiehuvat kypsäksi. Sitten muussaat kaiken huolellisesti, ettei perunapaakkuja jää - mitä sileämpää, sen parempi emäntä. Sitten imellytät vesihauteessa kolme, neljä tuntia välillä lisäten vehnäjauhoja ja tarkistaen että joko koostumus olisi notkistunut. Lopuksi lisäät voin, maidon ja suolan ja kaadat vuokaan ja paistat pari, kolme tuntia. Mutta toisaalta, ruoka on aikaavievä käsityöammatti ja tämän session palkkana on maittavaa laatikkoa.

Ohje on sinänsä helppo, mutta olen kokeillut kaikenlaista myös kantapään kautta. Eräänä vuonna tein satsin isommasta määrästä perunoita, eikä perunat imeltyneet sitten millään. Toisena vuonna kokeilin uunissa imellyttämistä, jolloin saimme lähinnä paahdettua perunamuusia, yöh.
Näistä oppineena olen todennut, että minulle vesihaude toimii imellytyksessä parhaiten, kahdella kilolla perunoita ja kahdella litralla maitoa. Mainittakoon, että tällä ohjeella perunalaatikosta tulee hyvin, hyvin löysää, mutta minulle on opetettu, että se on lusikalla syötävä juhlaruoka. Toki perunalaatikko jähmettyy hieman jäähtyessään, joten toisella syöntikerralla (jos nyt sitä sattuu jäämään) laatikko on jo haarukoitavaa.

Juhlaherkku. Tervetuloa joulu!

Imelletty perunalaatikko (sitruunakeittiön mukaan)
2 kg perunoita (mm punainen pussi on hyvä)
vehnäjauhoja
50-75 g voita
1 1/2 - 2 tl suolaa
2 l maitoa

Kuori ja pieni perunat. Laita perunat isoon kattilaan, peitä kylmällä vedellä. Keitä kypsiksi ILMAN suolaa.
Kaada vedet pois ja survo höyryävät perunat sileäksi muusiksi. Aseta kattila lämpimään vesihauteeseen. Veden tulisi olla reilusti kädenlämpöistä, muttei kiehuvan kuumaa ettei muusi pala. Ripottele päälle ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja sekoita se sitten muusiin. Ripottele päälle toinen lusikallinen ja jätä sekoittamatta. Laita kattilan päälle leivinliina ja/tai kansi.

Sekoita välillä edellinen vehnäjauho muusiin ja lisää uusi ruokalusikallinen jauhoja pinnalle. Tarkista myös, että vesihauteen vesi pysyy lämpimänä. Itse olen lisännyt hieman kiehuvaa vettä silloin tällöin. Tämän sekoitus- ja tarkistusvaiheen olen tehnyt 20-30 minuutin välein. Jatka imellyttämistä 2-3 tuntia, kunnes muusi muuttuu makeaksi ja notkistuu.

Sulata voi. Lisää se imeltyneeseen muusiin, sekä suola ja maito. Maidon määrää voit vähentää oman mielen mukaan: tällä ohjeella perunalaatikosta tulee hyvin löysää.

Kauho perunalaatikon liemi uunivuokiin, jätä tilaa jos laatikot kuohuvat uunissa. Laskeskelin, että ohjeella tulee 4 x 1,5 l vuokaa. Tässä vaiheessa voit pakastaa laatikot raakana tai laittaa uuni lämpiämään 150-160 C asteeseen ja paistaa 2-3 tuntia, kunnes pinta on kauniin kultaisen ruskea.
Jäiset laatikot sulavat vuorokauden jääkaapissa tai ne voi laittaa jäisenä uuniin, jolloin paistoaika on sen kolme tuntia.

Imeltyy, imeltyy

Valmiina pakkaseen

3 kommenttia:

  1. Vähän imeltämisestä.

    1. Kun perunoita on kellaroitu jonkin aikaa, niin kaikki perunalaadut imeltyy.

    2. Prunat voi kuoria ennen keittämistä. Ei vaikuta imeltymiseen.

    3. Perunat voi keittää vähässä vedessä ja soseuttaa veteen. Tarvittaessa lisätään noin 77 asteista vettä niin että sose notkistuu. Vesi on erittäin tärkeä osa imellyttämistä. Sekoitetaan jauho noin 75-77 asteiseen soseeseen – imeltyminen alkaa heti. Kun keitetään runsaassa vedessä, jätetään keitinvettä notkistamista varten. Jauho voidaan jakaa kahteen erään ja loput jauhosta lisätään puolen tunnin kuluttua. Samalla tarkistetaan maistamalla, että imeltyminen on alkanut.

    4. Laita sose 65-70 asteiseen uuniin ja imellä 3-6 tuntia. Imeltämistä voi jatkaa yön yli.

    Vanhan perinteisen tavan mukaan noin 78 asteinen sose laitetaan kunnon vällyihin ja lämpimään paikkaan – näin sose pysyy riittävän lämpimänä riittävän pitkän ajan 4-6 tuntia tai yön yli. Imeltyminen on mahdollista jopa huoneen lämmössä, koska hyvin vällyillä eristetty sose pysyy yli 60 asteisena riittävän pitkään. Tämä vaatii kuitenkin riittävän ison erän – noin 2kg perunoita on aika varma määrä. Jos soseen lämpötila laskee alle 60 asteen, hidastuu imeltyminen ratkaisevasti.

    5. Imeltyneeseen soseeseen lisätään maito, voi ja suola. Ei tarvi maustamista tai voi maustaa maun mukaan. Paistetaan 130-150 asteisessa uunissa.

    VastaaPoista
  2. Imelletty perunalaatikko.

    Valmistusaineet:

    Niukasti vettä perunoiden kypsentämiseen. Huomioi että vesi jää soseeseen. Varo että vesi ei kuivu perunoiden kypsentämisen aikana.
    2 1/2 kg perunoita
    4 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja - perinteisesti ruisjauhoa
    0,8-1 litra maitoa - maidon määrä vaihtelee runsaasti
    2 teelusikallista suolaa
    70 - 100 grammaa voita

    Voitele uunivuoka voilla

    Näin valmistuu imelletty perunalaatikko:

    Pese perunat ja kuori raakoina kattilaan. Halkaise isot perunat niin havaitset sisävialliset perunat helposti. Isoissa perunoissa on usein sisävikaisuutta.

    Keitä perunat niukassa vedessä täysin kypsiksi ja soseuta perunat kuumina perunasurvimella niukkaan keittoveteen.

    Jäähdytä sose välillä sekoittaen noin 70-74 asteiseksi.

    Lisää 70-74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vehnäjauhot vähitellen ja samalla sekoittaen . Lisää vain tarvittaessa 70-74 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.

    Laita sosekattila 70-75 asteiseen uuniin ja anna imeltyä noin 4-5 tuntia välillä sekoittaen. Varmista imeltyminen maistamalla.

    Lisää voi reiluina siivuina kuumaan imeltyneeseen soseeseen - voi sulaa hyvin kuumassa soseessa. Lisää maitoa sakeutta seuraten niin että saat sakeahkon vellimäisen soseen. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.

    Laita sose voideltuun posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Paista aluksi noin 190 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, ja näin imelletty perunalaatikko ei kuivu eikä korppuunnu ja näin saat erinomaisen mehevän imelletyn perunalaatikon. Imelletty perunalaatikko kuivuu ja korppuuntuu yllättävänkin helposti paistamisen aikana.
    Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3-4 tuntia.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommentoijille vinkeistä. Joulun perunalaatikot odottaa vielä tekemistä meillä. Teettekö pakkaseen hyvissä ajoin, vai vasta jouluna?

    VastaaPoista