maanantai 18. kesäkuuta 2018

El postre chaja (Russia 2018)

Taru kertoo, että eräs mies perheineen vaelsi ja tuli paikkaan jossa oli kaunis joki. Maasto oli monimuotoista, oli viidakkoa ja suota. Joella oli monia erilaisia lintuja ja ilma oli täynnä laulua. Linnut lauloivat aamusta iltaan ja perhe leiriytyi joelle ihmetellen lintuja. Taianomainen paikka. Eräänä iltana mies totesi lintujen laulavan 'uruguayy, uruguayy' ja niin paikka sai nimen Uruguay, värikkäiden lintujen joki. Kun linnut matkaavat ympäri Etelä-Amerikkaa, ne aina laulavat tuosta taianomaisesta joesta, Uruguaysta.

Chaja on yksi näistä linnuista. Se ei ole erityisen komea lintu, enimmäkseen harmiton, mutta sen höyhenpeite on pörheä ja ilmava, ja sen takia tämä kakku on nimetty sen mukaan. Kakun keksi vuonna 1927 Orlando Castellano, joka piti teehuonetta pohjoisessa Uruguayssa.

Suomeksi tämä voitaisiin nimetä persikkamarenkikakuksi. Marengin ansiosta tämä muistuttaa minua brita-kakusta, mutta pohja ei ole murotaikinaa vaan ilmava sokerikakku. Latinojen tyyliin tähän tulee myös dulce de leche-kinuskia eli karamelisoitua kondensoitua maitoa. Sitä löytyy ainakin Citymarketista ja Prismasta, mutta jos löytyy vain kondensoitua maitoa, voi sen keittää kinuskiksi kotona.

Tarviiko sanoa? Sanon silti: tämä on aivan ihanaa! 


El postre chaja 

Sokerikakku:
4 munaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Marengit:
2 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria

Kokoamiseen:
3 dl kuohu- tai vispikermaa
1 tlk persikoita mehussa
1 tlk kondensoitua karamelisoitua maitotiivistettä TAI 1 tlk kondensoitua maitotiivistettä
1/2 dl sokeria
(2 rkl persikan makuista likööriä)

JOS käytät kondensoitua eikä valmiiksi karamelisoitua maitotiivistettä, aloita seuraavasti: ota purkki ja laita se kattilaan. Täytä kattila vedellä niin että purkki peittyy. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja anna purkin kiehua kattilassa kolme tuntia. Lisää välillä vettä, että purkki pysyy veden alla. Anna jäähtyä. Avaa sitten purkki ja tadaa! Kondensoitu maito on keittynyt kinuskiksi.

Valmiin kinuskin tai karamelisoidun maitotiivisteen kanssa, jatka seuraavasti:

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota 20 cm tai 24 cm vuoka.

Sokerikakkua varten tarvitset kaksi samankokoista isoa lasia. Riko munat toiseen lasiin. Kaada sitten toiseen lasiin saman verran sokeria. Kaada sokeri vatkauskulhoon. Mittaa sitten lasiin munien verran vehnäjauhoja ja perunajauhoja niin, että vehnäjauhoja on noin 3/4 ja perunajauhoja loput. Sekoita leivinjauhe jauholasiin.

Kaada munat sokerin joukkoon ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sitten jauhot mielellään siivilän läpi ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 35 minuuttia. Anna jäähtyä muutama minuutti ja kumoa sitten kakku lautaselle.

Vähennä uunin lämpö 110 C asteeseen.

Marenkia varten vatkaa valkuaiset vähäiseksi vaahdoksi ja lisää sitten sokeri vähitellen, eli pari teelusikallista kerrallaan ja hyvin vatkaten jokaisen lusikallisen jälkeen. Maltti on valttia.
Pursota 2 cm:n pyöreitä marenkeja tai laita ruokalusikallisia pellille ja laita uuniin tunniksi. Laita sitten uuninlämpö pois, laita puukapusta pitämään uuninluukkua hieman raollaan ja anna marenkien kuivua uunin jälkilämmössä toinen tunti.

Tee siirappi valmiiksi. Ota persikkatölkin liemi talteen ja kaada kattilaan. Lisää sokeri. Laita kattila hellalle ja lämmitä keskilämmölle. Sekoita. Siirappi on valmis kunhan sokeri on liuennut. Ota liedeltä ja lisää likööri, jos käytät sitä.

Kakun kokoaminen:
Leikkaa persikat ohuiksi viipaleiksi tai käytä valmiiksi viipaloituja. Vatkaa kerma vaahdoksi.

Leikkaa kakku kahteen osaan. Kostuta alin osa persikkasiirapilla. Lisää päälle puolet kinuskista ja sen päälle puolet kermavaahdosta. Murenna päälle puolet marengeista (jätä kauneimmat koristeeksi) ja asettele persikat.
Laita päälle toinen kakkukerros, voitele siirapilla, lisää loput kinuskista ja kermasta. Koristele runsaasti marengeilla.
Tarjoa heti.

Jos haluat tarjoilla kakun vähän myöhemmin, jätä marengit pois kakun päältä ja koristele vasta juuri ennen tarjoilua. Kakku säilyy kolmisen tuntia jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti