perjantai 7. kesäkuuta 2019

Ranskalainen omenakakku (France 2019)

Heijaa! Tajusin vasta pari päivää sitten, että jälleen tulee telkusta ohjelmaa. Nimittäin Ranskassa järjestetään naisten jalkapallon maailmanmestaruuskisat ja ne alkavat juuri tänään!

Ensin ajattelin, etten nyt tähän kisaan rupea mitään kokkaamaan, mutta naiselliseen tapaan muutin mieleni ja tässä nyt rennosti muutama ranskalainen juttu. Teen ranskalaista, sillä usean maan keittiöön tutustuminen vaatisi syvempää tutkimista ja suunnitelman tekemistä.

Jos puhutaan ranskalaisesta leivonnasta ja omenasta, tulee heti mieleen tarte tatin. Mutta tämä ei ole sellainen. Tein joskus tuon kuuluisan piiraan ja onnistuin kiinnittämään sen sokerilla lahjakkaasti paistinpannuun. Tätä ei.. shh.. noh, öö.. ehkä palaamme siihen vielä joskus.

Mutta tämä piirakka on enemmän kakku tyyliä isoäidin tekemä eikä siinä tarvitse kikkailla sokereilla ynnä muilla. Resepti on David Lebovitzin blogista.

Oui, oui!


Ranskalainen omenakakku
4 omenaa
115 g voita
3 pientä munaa, tai kaksi isoa
1 3/4 dl sokeria
1/2 rkl vaniljasokeria
3 rkl rommia
2 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpiämään 180 C asteeseen.
Kuori ja pilko omenat. Sulata voi ja jätä jäähtymään. Voitele 20-23 cm vuoka. Ota uuniritilä ja laita sen päälle leivinpaperi ja vuoka sen päälle odottamaan taikinaa.

Vatkaa munat ja sokeri sekä vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää sitten rommi.
Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe yhteen ja lisää puolet taikinaan. Sen jälkeen puolet voista, loput vehnäjauhot ja loppu voi. Sekoita välissä!
Lisää lopuksi omenalohkot ja sekoita niin että ne ovat kokonaan taikinassa. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta.

Siirrä vuoka ritilän kanssa uunin keskitasolle, tai hieman keskitason alle. Paista 50-60 minuuttia ja tarkista, että keskus on paistunut. Itse paistoin keskitasolla enkä tarkistanut kypsyyttä niin hieman liian kosteaksi jäi tuo kakun keskus. Muutenhan kakun kuuluukin olla mehevän kostea.

Ota uunista ja anna jäähtyä vuoassa ensin viisi minuuttia. Pyöräytä sitten veitsellä reunat ja irrota vuoka. Anna jäähtyä kokonaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti