torstai 13. kesäkuuta 2019

Vaniljavanukas (France 2019)

Olisikohan ollut, että luettuani Ranskalaisen keittiön salaisuudet-kirjaa rupesin haaveilemaan oikeasta vaniljavanukkaasta. En puddingista enkä suklaisesta, sillä erilaisia ranskalaisia suklaareseptejä löytyy yllin kyllin. Ei, halusin pehmeää, kermaista, mietoa ja hellää vaniljaa.

Ja sitä sain.

Otin tämän Saveur.com reseptisivustolta ja tuunasin hieman alaspäin kananmuna- ja kermamääriä. Sitä en tajunnut etukäteen, että vesihauteessa vanukkaan määrä pienenee eli maku tiivistyy. Olisin voinut laittaa kaiken vanukkaan niihin kuuteen kuppiin enkä käyttää kahdeksaa kuppia. Hyvä puoli siinä oli, että sain syödä ylimääräisen (niin kutsuttu cook's treat) kun kukaan ei huomannut!

Vaniljasokerista vielä sen verran, että itse käytän oikeaa mutta "laimennettua." Ostan kaupasta purkin kalliimpaa, oikeaa vaniljasokeria, ei vaniliinia, ja sekoitan sen erikoishienoon Siro-sokeriin (noin puoli pakettia). Siitä saa hyvän ja tarpeeksi aromaattisen vaniljasokerin.

Jalkapallossa näin viimeiset minuutit Australia-Brasilia -pelistä. Oli jännä! Huomenna työputken viimeinen päivä ja sitten voikin taas keskittyä jalkapalloon ja kokkaamiseen.

Pieni ja sievä vaniljavanukas!


Vaniljavanukkaat (pots de crème à la vanille)
Kuudelle
4 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
hyppysellinen suolaa
1 rkl vaniljasokeria
1 dl sokeria
5 kananmunan keltuaista

Laita uuni lämpiämään 150 C asteeseen. Ota syvä leivinpelti valmiiksi.
Yhdistä kerma, maito, suola ja vaniljasokeri kattilassa. Keitä kiehuvaksi ja pienennä sitten lämpö niin että kerma pysyy lämpimänä.
Vatkaa sillä välin sokeri ja keltuaiset vaahdoksi. Ota kerma ja kaada ohuena nauhana keltuaisvaahdon joukkoon samalla kun vatkaat.
Jaa vanukas kuuteen vuokaan ja aseta vuoat pellille. Kaada kiehuvaa tai juuri kiehunutta vettä pellille niin että sitä on noin puoleen väliin vuokia, eli tee vesihaude.
Nosta pelti keskitasolle ja hauduta vaniljavanukkaita 25-30 minuuttia. Nosta sitten pelti ulos uunista ja anna jäähtyä viisi minuuttia. Nostele vanukkaat ritilän päälle jäähtymään ja siirrä sitten jääkaappiin noin neljäksi tunniksi.
Tarjoa marjojen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti