sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Guinness-suklaakakku

Meille tuli tässä syksyllä täyteen kymmenen vuotta siitä, kun pappi sanoi aamen. Muiden (kahdenkeskisten) juhlallisuuksien lisäksi tarjosimme muutamille ystäville Guinness-suklaakakkua. Ohje jälleen Nigellalta ja hänen tyyliinsä sokeria ja rasvaa on. En ole lähtenyt muuttamaan ohjeen määriä vaan yrittänyt määrittää ne suomalaisiin mittayksiköihin sopiviksi. Ainoastaan vaniljasokerin määrä on arvioitu suurinpiirtein, sillä käytän vaniljasokeria nestemäisen uutteen sijasta.

Tämä kakku on ehdottomasti meikäläisen "suklaakakkujen Top 5:ssä" ja kerääkin paljon superlatiivimuotoja. Kakussa mehevyys tulee nimensä mukaan maltaisesta, tummasta oluesta ja ulkoisesti kakku muistuttaa pubielämästä: pintti olutta, vaahtoineen kaikkineen. Olut ei kuitenkaan kakussa maistu. Todella, todella hyvää.

Guinness-suklaakakku
2 1/2 dl Guinness-olutta
250 g voita
1 3/4 dl kaakaota
vajaa 5 dl sokeria
1 1/2 dl creme fraichea
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
vajaa 4 dl vehnäjauhoja
2 1/2 tl soodaa

Kuorrutus:
300 g Philadelphia-tuorejuustoa
2 1/2 dl tomusokeria
1 - 1 1/4 dl kuohukermaa

Laita uuni lämpiämään 180 C asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka (n. 24 cm halkaisijaltaan) leivinpaperilla.
Kaada Guinness kattilaan ja lisää voi paloina. Lämmitä kunnes voi sulaa. Vispaa joukkoon kaakao ja sokeri ja siirrä liedeltä jäähtymään.
Vispaa kulhossa creme fraiche ja munat. Lisää vaniljasokeri ja olutseos. Sekoita joukkoon jauhot ja sooda.
Kaada taikina vuokaan ja paista 45-55 minuuttia.

Kakun jäähdyttyä valmista kuorrutus. Vatkaa tuorejuusto notkeaksi, lisää tomusokeri vähitellen ja lopuksi kermaa sen verran, että saat levitettävän kuorrutuksen. Kuorruta kakku - ja nauti.

1 kommentti:

  1. Nonni, tätä odotan tulevaksi. Piti käydä tirkistämässä, mitä kakku sisältää. :)

    VastaaPoista