maanantai 12. syyskuuta 2011

Flunssakeitto

Lentsu. Lenssu. Romuska. Nuhakuume. Flunssa on kurja tauti. Yleensä se tulee sairastettua jaloilla, sillä kuumehan ei nouse, että voisi virallisesti sanoa olevansa sairas. Ikäänkuin sairastamiseen tarvittaisiin jokin todiste. Sen lisäksi, että tuli oltua kuumeeton ja räkäinen, tuli myös oltua kuumeinen ja räätön. Ei ollut mukavaa sekään. Yö tuli pyörittyä kuumeisena, välillä hoipuin juomaan mehua ja ottamaan lääkettä.

Lääkkeestä puheenollen, perinteisesti flunssaan olen tehnyt juutalaista penisilliiniä eli hartaudella keitettyä kanakeittoa, mutta nyt ei kanakeitto ehtinyt tähän flunssa-aaltoon. Sen sijaan tuli panostettua kasviksiin: tuli kasviskeittoa chilillä.
Hyvänmakuista oli, tulistakin sopivasti. Makea chilikastike löysi tiensä keittoon (hyvä idea, napattu muualta), vaikka aitoakin olisi voinut käyttää. Ja curry olisi tässä myös loistava mauste.

Flunssakeitto - kasviskeitto chilillä
1 bataatti
1 pieni kukkakaali
1 fenkoli
2 porkkanaa
1 valkosipuli
1 litra kasvislientä
2 rkl makeaa chilikastiketta
ripaus cayennepipppuria
1 - 1 1/2 dl ruokakermaa

Kuori bataatti ja porkkana. Pilko kasvikset. Laita kasvikset ja valkosipuli kasvisliemeen kiehumaan. Keitä pehmeiksi. Jätä keitin liemestä muutama desi varalle keittoa varten, muuten siivilöi kasvikset ja surauta sauvasekoittimella sileäksi. Lisää soseeseen keitinlientä ja mausteet. Sekoita chilikastike hyvin. Kuumenna vielä ja lisää kermaa maun mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti