sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Sitruunakiisseli

Ostin jokin aika sitten sitruunan pääruoan ohessa syötäväksi, mutta kävi niin, että ruokalajeja oli sen verran paljon, että sitruuna jäi käyttämättä. Hedelmä uhkasi nahistua hedelmälautaselle, joten jotain käyttöä piti keksiä. Koska kahvin kanssa syötävää oli jo tullut leivottua, en voinut enkä tällä kertaa halunnut turvautua tuttuun sitruunapiirakkaan. Ratkaisuksi muodostui sitruunakiisseli.

Hyvin mieleen jäänyt muisto sitruunakiisselistä on talouskoulusta, jolloin jälkiruoan tekijän homma oli keitellä ko. kiisseli ryhmälle ja hän onnistui polttamaan tuotoksen pohjaan. Ei auttanut lisätä sokeria (sitäkin hän koetti) vaan piti aloittaa alusta. Itse keitin tämänpäiväistä kiisseliä ensin hieman liian vähän, mutta varovaisella kiehautuksella se sakeni tarpeellisen määrän. Oman säväyksensä toi appelsiini, jonka myös käytin kiisseliin. Muikean makuista, raikasta.


Sitruunakiisseli

2 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 rkl maissitärkkelysjauhoja (Maizena)
25 g voita
2 munaa
1 sitruuna (+sitruunan kuorta koristeluun)
1 appelsiini

Pese sitruuna ja raasta hieman kuorta, jos haluat käyttää sitä koristeluun. Purista sitruunasta ja appelsiinista mehu.

Sekoita kattilassa vesi, sokeri ja maissitärkkelysjauhot. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää rasva.
Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää munaseos kuumaan kiisseliin koko ajan sekoittaen. Anna kiisselin kuumentua, mutta älä keitä. Lisää sitruunan ja appelsiinin mehu. Jäähdytä.
Koristele sitruunan kuorella ja kermavaahdolla / vaniljakastikkeella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti