sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Kabili pulao

Meillä on ollut etuoikeus seurata ystäväperheemme reissaamista pitkin maailmaa. He ovat olleet ties missä, myös paikoissa, joihin ei ensimmäisenä tulisi mieleen mennä, saati sitten perheen kanssa. Mutta vaikka media antaa mielikuvan katastrofeista, sodista ja inhimillisestä kärsimyksestä, löytyy aina myös se toinen puoli, ystävälliset ja vieraanvaraiset ihmiset, jotka elävät arkea kaiken myllerryksen keskellä. Siellä synnytään ja kuollaan, itketään ja iloitaan, tehdään työtä ja huolehditaan perheestä ja kaverista, ihan niinkuin täälläkin. Ja syödään yhdessä.

Kabili pulao, qabuli palaw eli kabulin riisiä syödään mm. häissä. Muuten arkena köyhillä ei ole varaa lihaan, joten häät ovat hyvä mahdollisuus saada liharuokaa. Tein yksinkertaisen version, mutta jos haluat, vaihda liha lampaanlihaan, lisää vihanneksia kuten kukkakaalia, kikherneitä, pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä. Sain käsityksen, että afgaanien ruoka on mausteista, muttei tulista. Tässäkin on paljon makua, muttei tulisuutta. Tämä kävi loistavasti meidän lapsille, jotka tykkäsivät ruoasta (jesh!).

Herkkuja muilta mailta
Kabili pulao
Neljälle
2 dl riisiä
2 sipulia
maustamatonta kananlihaa, suikaleita
5 dl vettä
2-3 porkkanaa
1 rkl sokeria
1 - 1 1/2 dl rusinoita
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl mustapippuria
1 tl korianterin siemeniä
1 tl jeeraa
suolaa
Lopuksi: 1 dl kasvisöljyä
(ruusuvettä)

Silppua sipulit. Laita mausteet mortteliin ja jauha hienoksi. Suikaloi porkkanat ohuiksi tikuiksi.
Paista sipulit pienessä määrässä öljyä. Kun sipulit alkavat saada väriä, lisää kananliha ja paista hetken aikaa. Lisää sitten vesi ja mausteet. Anna kiehuskella kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää sitten riisi ja hauduta 10 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa, ettei ruoka kuivu, sekoita välillä.

Tällä välin laita porkkanat, rusinat, sokeri ja kolme ruokalusikallista vettä kattilaan, kuumenna ja anna kiehua, kunnes porkkanat muuttuvat pehmeiksi. Sekoita välillä.

Kaada kana-riisin joukkoon kasvisöljy, lisää hieman lämpöä ja sekoittele jotta öljy imeytyy riisiin.
Kaada riisi tarjoilulautaselle ja asettele päälle porkkanat ja rusinat (ja pirskottele päälle ruusuvettä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti