lauantai 12. kesäkuuta 2021

Cranachan (Euro 2020)

Heijjaa, pallonpotkijaiset ovat alkaneet! Avauspäivä meni töissä, mutta tänään on vapaapäivä ja töllöstä tulee Sveitsi vastaan Wales, ja tokihan Huuhkajatkin. Walesilaista ruokaa on tulossa kisakeittiössä, mutta tänään nautimme päiväkahvilla skotlantilaista cranachan-jälkiruokaa. 

Cranachan lausutaan kuin "kran-e-ken" ja merkitsee kirnuamista. Jälkiruokaa onkin valmistettu kesän lopulla kun elonkorjuu alkaa ja vadelmia on tarjolla. Kesäinen cranachan koostuu yksinkertaisimmillaan paahdetuista kaurahiutaleista, kermasta ja vadelmista, ja se maustetaan hunajalla ja skotlantilaisella viskillä.

Suomessa vadelmakausi on vasta myöhemmin kesällä. Käytin tähän hätään viimeiset vadelmat pakkasesta ja koska niitä riitti pääasiassa vain koristeeksi, survoin mukaan mansikoita. Jälkiruoka ei ollut niin makea kuin oletin. Makeutta toki saa lisäämällä vaikka tomusokeria, tai karamelisoimalla kaurahiutaleet paahtovaiheessa, kuten jotkut brittikokit tekevät. Alkuperäisenä ohjeena käytin Nigel Slaterin ohjetta.

Cranachan

Skotlantilainen cranachan

4-5:lle

40 g isoja kaurahiutaleita

noin 1 l vadelmia, vähemmänkin riittää

4 dl kuohukermaa

2 rkl juoksevaa hunajaa

2-4 rkl (skotlantilaista) viskiä

Paahda ensin kaurahiutaleet, joko uunissa grillivastuksen alla pari minuuttia tai paistinpannulla keskilämmössä, kunnes hiutaleet tuoksuvat pähkinältä. Anna jäähtyä.

Ota puolet vadelmista ja murskaa ne haarukalla.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita mukaan hunaja sekä viski. Sekoita tasaiseksi. Sekoita mukaan sekä murskatut vadelmat että kokonaiset. Voit myös jättää osan kokonaisista vadelmista koristeluun. Sekoita viimeisenä joukkoon paahdetut kaurahiutaleet. 

Lusikoi laseihin ja nauti heti.



2 kommenttia:

  1. Olen tainnut kerran kokeilla tätä jälkkäriä, mutta en löydäkään siitä postausta. :) Eikö nämä kisat muuten ole kumminkin Euro2020, vaikka ne pelataankin vasta tänä vuonna, noin niinkuin virallisesti?

    VastaaPoista
  2. Juu, ovathan ne. Luulin että olisivat vaihtaneet logon ja nimen tähän vuoteen, mutta viime vuoden nummeroilla mennään. Täytyy korjata.

    VastaaPoista