sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Keittokirjoista

Syy viimeaikaiseen hiljaisuuteen: Amalfin sitruunat ovat muuttaneet tilavammille multamaille! Uudessa keittiössä on mm. kiertoilmauuni ja keittiösaareke. Kiertoilmauunia en ole ennen käyttänytkään, joten luvassa on uuden opettelua. Nyt kun osa tavaroista hakee vielä paikkaansa (minne minä sen nyt pistinkään..) on hyvä tehdä inventaariota keittokirjoista. Niitähän on tullut kerättyä ihan mukavasti. Uudessa keittiössä kirjat sijoittuvat kätevästi itse keittiöön (jesh!) ja vieläpä vitriiniin, jossa ne ovat mukavasti sekä käytössä että koristeena.
Keittokirjoja...
Olen useasti miettinyt, että mikä tekee hyvän keittokirjan. Itselleni reseptien käyttökelpoisuus on tärkeää, samoin kuvat, jotta näkee minkälaiseen lopputulokseen tulisi pyrkiä. "Köksän" kirjojen ohella ensimmäinen todella käyttöön tullut keittokirja oli Nigella Lawsonin Feast. Siinä on useita toteutuskelpoisia reseptejä joka lähtöön. Sitä ennen oli jo Jamie Oliverin Alaston kokki. Ostin sen Waterstonesilta sillä tv-sarja oli niin hämmästyttävä. Muistelen katselleeni sarjaa BBC:ltä suu auki, niin paljon vauhtia ja innostusta ruoanlaitosta löytyi. Toinen BBC:n vaikutuksesta tullut kirja on Kaksi lihavaa leidiä. Clarissa Dickson Wright ja Jennifer Paterson kokkasivat eivätkä säästelleet voita, kermaa tai sanoja. Muistatteko sarjan?
Nigellat
Toisaalta arvostan myös keittokirjoja, joissa on kulttuurimerkitys. Se saattaa olla matkakirja oman suvun historiaan, kuten Kylie Kwongin My China, kulttuurihistoriallinen pläjäys, kuten Claudia Rodenin The Book of Jewish Food tai tietokirja jostakin tietystä ruoka-aineesta, kuten Tea Classified, joka on loistava teos teestä. Historian havinaa on myös Koskimies-Somersalon Keittotaidossa, vuodelta 1936, josta löytyy suomalaisen keittotaidon perusteet. Etenkin Keittotaitoon on ihana palata aika ajoin ja lukea vaikka miten mämmi valmistetaan alusta asti.

Uusin tulokas kirjahyllyyn on Laroussen Gastronomique, joka on enemmänkin keittotaidon sanasto kuin keittokirja, sisältäen kuitenkin reseptejä, historiaa ja vinkkejä ruoanlaittoon. Tämä painottuu tietenkin eniten ranskalaiseen keittiöön, mutta mukana on tietoa ympäri kulinaristisen maailman. Aika näyttää, löytääkö tieto käytäntöön tässä keittiössä. Sivuja on yli 1300, joten selailtavaa riittää pidemmäksi aikaa!

4 kommenttia:

 1. Tutunnäköinen valikoima:) Minäkin tykkään Nigellan kirjoista ja ylipäätään keittokirjoista, luen ne kuin romaanit, mutta liian vähän niistä kokkaan. Ohjeet etsin netistä. Pitäisi ryhdistäytyä ja käyttää kirjoja enemmän:)

  VastaaPoista
 2. Mulla se on mennyt juuri toisinpäin: nykyään nettiä tulee käytettyä enemmän kuin kirjoja. Asiaan ehkä vaikuttaa tämä "keittiöläppäri" ja kun tieto on niin käden ulottuvilla nykyään.
  Blogit ovat suuri aarre! :-)

  VastaaPoista
 3. Hei, tulin tänne nyt vastavierailulle! Todella mielenkiintoisa kirjavinkkejä. Joitakin noista, Alaston ja Larousse, löytyy myös minun hyllystäni. Larousse on hyvä teos, mutta samalla niin mahdottoman iso ja raska, että sitä on vähän hankala huvikseen vain selailla sohvalla. Silloin tällöin tulee kyllä tarkastettua sieltä joitain juttuja. Niin ja onnea uuten keittiöön!

  VastaaPoista
 4. minä taas olen vähentänyt keittokirjoja hyllyssäni ainakin puolella. Katson nykyään hakukoneella useita variaatioita samasta reseptista ja teen sitten oman muunnelmani.

  VastaaPoista