maanantai 9. huhtikuuta 2012

Pääsiäisleipä

Pääsiäinen, tuo kristikunnan suurin juhla, lopettaa paaston ajan ja se näkyy myös ruokapöydässä. Tänä vuonna meillä on kokeilussa pääsiäisleipä, tuo kulitsan sukulainen.

Taikina muistuttaa briossia ja on rikas maultaan. Tähän tuleekin erinomaisen hyviä aineksia: voita, mausteita, kuivattuja hedelmiä. Eron itse ortodoksien kulitsaan eli pääsiäisvehnäseen on ensinnäkin muoto: kulitsa on, tietääkseni aina, pyöreä ja korkea kun taas pääsiäisleivän voi leipoa vaikka pitkoksi. Toinen seikka on koristelu: kulitsa koristellaan tekemällä päälle kirjaimet XB (Hristos voskrese, ylösnoussut Kristus) esimerkiksi manteleilla, tai kuorruttamalla sokerikuorrutuksella. Pääsiäisleivän koristelu on vapaampaa.

Tähän leipään tulee mausteeksi mm. sahramia mutta siihen voi käyttää muitakin mausteita: kardemummaa, vaniljaa tai erilaisia kuivattuja hedelmiä. Oheinen ohje on Glorian ruoka&viini -lehdestä, josta kuitenkin pienensin sahraminmäärän puoleen enkä laittanut rusinoita päälle. Leivästä olisi saanut tulla mielestäni makeampikin, mutta kulitsahan syödään perinteisesti makean pashan kanssa, joten makeutta ei tarvitse olla paljon.
Pääsiäisleipä

Vanhan ajan pääsiäisleipä
2 isoa leipää
2 kananmunaa
1/2 dl sokeria
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
125 g voita
1 appelsiinin kuori
1 dl rusinoita
1 dl kuivattuja karpaloita
1/2 tl suolaa
0,5 g jauhettua sahramia
11-12 dl vehnäjauhoja
Päälle:
1 kananmuna
1 dl mantelilastuja
2 rkl sokeria

Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita sokeri joukkoon. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää maitoseos munien joukkoon.
Sulata voi ja lisää joukkoon. Pese appelsiini ja raasta kuori. Lisää appelsiininkuori, rusinat, karpalot, suola ja sahrami muna-maitoseokseen.

Lisää ensin puolet jauhoista ja sekoita taikina löysäksi velliksi. Vaivaa vähitellen loput jauhot joukkoon, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa käsistä. Peitä kulho liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Tässä menee puolisen tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahtia ja muotoile palat limpuiksi. Laita taikinalimput voideltuihin vuokiin. Anna leipien kohota liinan alla muhkeiksi, noin 15–20 min. Laita uuni lämpiämään 200 C asteeseen.

Voitele leipien pinta kananmunalla ja koristele mantelilastuilla. Ripottele sokeri päälle. Paista uunin alatasossa kauniin ruskeiksi, noin 25–30 min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan.
Kahvipöydän kunkku

3 kommenttia:

  1. Moikka!
    Tämä pääsiäisleipä näyttää todella herkulliselta ja muistuttaa minut meidän italialaisesta "colombasta" (pääsiäisherkku), vaikka se on tehty eri tavalla :)

    VastaaPoista
  2. Colomba pasquale (menikö oikein?) näyttää myös hyvältä. Vähän samaa alkuperää tai ideaa taitaa olla kaikilla juhlaleivillä kautta maailman. Tämä ehkä ensimmäisenä yhdistetään tosiaan tuonne itäiseen ruokakulttuuriin.

    Jos sulla on hyvä panettonen tai colomban resepti, niin mieluusti otan kokeiluun :-)

    VastaaPoista
  3. No, olen aina ostanut panettone ja colomba kaupasta hahaha se on helmpompaa ja en ole hyvä leipuri!
    Kyllä niiden reseptit saa esim. netistä, vaikka ne ovat yleensä italian tai englannin kielellä, kuten tämä:
    http://www.foodnetwork.com/recipes/mario-batali/panettone-recipe/index.html

    VastaaPoista