tiistai 8. tammikuuta 2013

Mincemeat-piiraset karpalolla, konjakkivoi ja muut pikkujouluherkut

Tämän vuoden eka onkin viime vuoden viimeisiä kokkailuja. Pikkujoulutarjoiluista nimittäin on kyse ja ne menivät tänä vuonna sekä itämaiseen että brittityyliin. Tarjolla oli mm. fattoush-leipäsalaattia, baklavaa ja mincemeat -piiraita. Baklavahan on se leivonnainen, jossa on hienosti yhdistetty sekä sokeri että voi. Ideana on sutia filotaikinan ohuen ohuet levyt päällekäin sulatetulla voilla. Puolen välin jälkeen lisätään pähkinä-sokeri-mausteyhdistelmä ja jatketaan filotaikinalla ja voilla. Reunat siistitään ja koko taikinakomeus leikataan haluttuun muotoon. Paistetaan uunissa kullankeltaiseksi. Ettei makeus jäisi liian vähäiseksi, lisätään päälle ruusuvedellä maustettu siirappi. Jokaisen hammaslääkärin unelma siis.

Makeaa puolta edusti myös mincemeat-piiraset, vaikka baklavan makeusasteelle ne eivät pärjänneet. Hyvä niin; piiraset saavat makua täytteestä ja makeutta konjakkivoista. Meillä oli onni saada hyvältä ystävältä iso pussillinen karpaloita, jotka ovat odottaneet joulunaikaa. Osa niistä löysi tiensä täytteeseen. Alkuperäinen ohje on Nigella Lawsonin Christmas -kirjasta. Oikaisin sen verran, että käytin kaupan murotaikinaa (ei sitä aina jaksa).
Pöydän tähdet

Mincemeat-piiraset karpalolla
Täyte:
1/2 dl appelsiinimehua
1 1/2 dl fariinisokeria
300 g karpaloita (semmoisen 1/2 l)
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/2 tl neilikkaa
75 g korintteja
75 g rusinoita
30 g kuivattuja karpaloita
1/2 dl konjakkia
2 rkl siirappia


Taikina: murotaikina

Mittaa appelsiinimehu ja fariinisokeri kattilaan. Kiehauta, jotta sokeri sulaa mehuun.

Lisää sitten karpalot, mausteet, korintit, rusinat ja kuivatut karpalot. Keittele puolisen tuntia, kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt. Painele karpaloita kauhalla littanaksi.

Anna jäähtyä hieman ja lisää sitten konjakki ja siirappi. Sekoita hyvin. Laita marjatäyte puhtaaseen purkkiin. Marjatäytteen voi käyttää vaikka heti, tai antaa tekeentyä jääkaapissa pari päivää.


Piiraat:
Kauli murotaikina ja ota muotilla tai vaikka juomalasilla ympyröitä, jotka mahtuvat muffinssipellin koloihin niin, että ne nousevat hieman reunoille. Laita syvennykseen ruokalusikallinen täytettä. Jos haluat, tee lopusta murotaikinasta kannet piiraille tai vaikkapa haluamasi kuvio pienellä muotilla. Paista 200 C asteessa 10-15 minuuttia.

Verhoa piiraat tomusokerilla ja tarjoa konjakkivoin kanssa.

Konjakkivoi
150 g voita
2 1/2 dl tomusokeria
3-4 rkl konjakkia

Anna voin pehmetä huoneenlämmössä. Vatkaa yhteen kaikki ainekset tahnaksi.

Leipäsalaatti, ja on siinä muutakin sorttia

Fattoush on niitä salaatteja, joissa vanhaa, kuivahtanutta leipää käytetään ruoanlaitossa, toisin sanoen hävikistä herkuksi, eikä mitään mene hukkaan. Alkuperäiseen reseptiin kuuluisi sumakkia, mutten ehtinyt pahemmin tutustua erääseen etniseen kauppaan, josta mahdollisesti kyseistä maustetta löytyisi. Käytin sitten niitä mausteita, joita kaapista löytyi ja näin salaatti sai mukavasti potkua. Sumakin etsintä jatkuu...

Fattoush
2 pitaleipää
jäävuorisalaattia
1 kurkku
3 tomaattia
1 vihreä paprika
3-4 kevätsipulia
runsaasti tuoretta persiljaa ja minttua

1/4 dl sitruunamehua
1/2 dl öljyä
chilijauhetta
suolaa ja pippuria

Paista pitaleivät uunissa kullankeltaisiksi ja pilko suupaloiksi.
Revi jäävuorisalaatti silpuksi. Kuutioi kurkku, tomaatit ja vihreä paprika. Leikkaa kevätsipuli ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä salaatin ainekset ja silppua päälle persiljaa ja minttua.

Sekoita kastikkeen ainekset ja mausta salaatti.


Munakoiso-jogurttidippi
1 munakoiso
5 valkosipulin kynttä
turkkilaista jogurttia
tuoretta minttua
oliiviöljyä

Pistele munakoiso haarukalla täyteen reikiä. Paahda munakoiso ja kuorimattomat valkosipulin kynnet 200 C asteessa 30 minuuttia. Anna jäähtyä. Kaavi munakoison sisus ja puserra valkosipulit kulhoon ja soseuta. Lisää jogurttia, silppua joukkoon minttua ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna tekeentyä jääkaapissa.
Koristele oliiviöljyllä ja mintunlehdillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti