maanantai 8. huhtikuuta 2013

Soufflé au chocolat - suklaakohokas

Back to business. Elämä kolmen lapsen kanssa on.. noh, kiireistä. Silti joskus sitä yllättää itsensä ja tempaisee jälkiruoaksi vaikka tuollaisen kohokkaan. Ei pidä ymmärtää väärin: meillä syödään nykytilanteessa sitä mitä helpoiten tulee. Keitto syntyy suhteellisen nopeasti, osa uuniruoista on helppoja kun heittää ainekset uuniin hautumaan pidemmäksi aikaa ja nuudelit valmistuvat pikapikaa. Silloin kun löytyy aikaa tehdään enemmän aikaavieviä ruokia, kuten lasagnea. Tämä hartaampi ruokapuoli on viime aikoina ollut puolison harteilla, minä kun olen enemmän tai vähemmän varattuna maidontuotantopuolella.

Mutta takaisin kohokkaaseen. Alkuperäinen ohje on Valion sivuilta, muokattuna neljälle kananmunalle. Käytin oheisia 2,5 dl:n mukeja, mutta koska kohokas on tuhtia tavaraa suosittelen lämpimästi käyttämään pienempiä mukeja, kuten kahvikuppeja. Samoin paistumisaika uunissa tulee olla silloin lyhyempi, kahvikupeille 10 minuuttia.

Kuvassa näkyy otoksen parhain kohokas, joka on ehtinyt lähteä jo jäähtymisen myötä laskemaan. Tämä yksilö kypsyi parhaiten; vaahto oli ehtinyt kypsyä, jotta kohokas pysyi kasassa, mutta keskellä oli vielä hieman kosteaa vaahtoa, vähän kuin sulaa suklaata. Aikas herkku!

Jo hieman jäähtynyt "suflee"


Soufflé au chocolat - suklaakohokas
4 kananmunaa
75 g pehmeää voita
5 rkl sokeria
150 g tummaa suklaata
1 tl sitruunamehua


Voitele neljä mukia (tai 5-6 kahvikuppia) voilla ja sokeroi ne.
Laita uuni lämpiämään 225 C asteeseen.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
Vaahdota pehmeä voi ja 2 rkl sokeria. Lisää keltuaiset yksitellen.

Sulata suklaa.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja vatkaa joukkoon loppu sokeri (3 rkl) ja sitruunamehu.

Sekoita sula suklaa keltuaisvaahtoon. Lisää joukkoon valkuaisvaahto. Kääntele sekaisin.

Täytä mukit 2/3 täyteen kohokasvaahdolla. Paista uunissa 13-15 minuuttia (kahvikupeille n. 10 minuuttia), tai kunnes pinta on kohonnut ja saanut hieman väriä.
Tarjoile välittömästi.

2 kommenttia:

  1. suklaareseptejä ei koskaan voi olla liian vähän, uusille on aina tarve!

    VastaaPoista
  2. Näin on! Ja paljon on vielä kokeilematta; fondant, tryffelikakku, sacher, puhumattakaan lukuisista keksivariaatioista...

    VastaaPoista