maanantai 8. heinäkuuta 2024

Ayam smoor (Euro 2024)

Ayam smoor eli sananmukaisesti kanapataa! Kyseessä on indonesialainen kanaresepti johon tulee ketjap manis-kastiketta ja tomaattia. 

Nyt ennenkuin joku viisaasti huomauttaa, että mitä tekemistä Indonesialla on jalkapallon EUROOPAN mestaruuskisojen kanssa, niin mulla on tässä takaporttina Alankomaat. Mulle on jotenkin jäänyt mieleen, että jos haluaa hyvää indonesialaista ruokaa, ei tarvitse mennä toiselle puolelle maailmaa, vaan voi matkustaa vaikka Amsterdamiin. Indonesialaistaustaiset ovat yksi suurimmista etnisistä vähemmistöistä ja he ovat myös rikastuttaneet ruokakulttuuria. 

Nimen ayam tarkoittaa kanaa, ja smoor on pikemminkin hollantilainen sana pata tai hauduttaa. Ilmeisesti se on otettu malaijin tai indonesian sanasta semur, mikä tarkoittaa pataa tai muhennosta. Loogista!

Oheisessa reseptissä on jos jonkinmoista maustetta. Valitettavasti en löytänyt sitruunaruohoa, eikä minulla ollut mahdollisuutta käydä paikallisissa etnisissä ruokakaupoissa etsimässä. Sama indonesialaisen laakerilehden kanssa, mutta siihen onneksi löytyi vaihtoehdoksi kaffirlimelehdet, joita löytyi sattumoisin kaapista, tai sitten sen voi korvata tavallisella laakerinlehdellä. Perinteisesti säästelin chilissä - käytin vain puolikkaan, mikä oli ihan riittävästi meidän perheelle, eli hitusen tulisuutta tuntui suussa, mutta vain hitusen.

Makustelin kaffirlimelehteä ja kyllä siitä tulee hauska limen maku. Lime tuntuukin jotenkin sopivammalta mausteelta verrattuna sitruunaan. Se tuo tähän ruokaan raikkautta, ja puristinkin omaan annokseeni lisää limemehua ennen ruokailua. 

Erinomaisen maukas ruoka!

Ayam smoor, semur ayam, kanapata


Ayam Smoor

500 g kanaa (esim. paistileike)
3 rkl ketjap mamis-kastiketta
1/2 limen mehu
hyppysellinen suolaa

Boemboe eli maustetahna

2 salottisipulia
6 valkosipulin kynttä
3 tl inkivääritahnaa tai 3-4 cm inkivääriä 
1 tl jauhettua galangal-maustetta tai 3-4 cm galangal-juurta
1 iso tomaatti
1 punainen chili
2 rkl ruokaöljyä

Kastike:

1 sitruunaruoho
3 kaffirlimelehteä/ 3 indonesian laakerinlehteä (daun salam)/ 1 laakerinlehti
4 kokonaista neilikkaa
hyvä määrä raastettua muskottipähkinää
5 dl kanalientä
5 rkl ketjap manis-kastiketta
(tarvittaessa sambal oelek-chilikastiketta maustamiseen)

Tarjoiluun riisiä, pikkelöityä sipulia, pikkelöityä kurkkua

Laita kana, ketjap manis, limemehu ja suola kulhoon ja sekoita jotta kana saa siitä marinadin joka puolelle. Laita jääkaappiin odottamaan.

Maustetahnaa varten pilko sipulit hieman pienemmiksi ja laita joko blenderiin tai astiaan jossa voit käyttää sauvasekoitinta. Lisää inkivääri ja galangal - jos käytät juuria, raasta tai pilko ne pienemmiksi. Paloittele mukaan tomaatti ja chili, joko siementen kanssa tai ilman. Surrauta sileäksi ja lisää vähitellen ruokaöljy. 

Ota kastikkeen ainekset jo esiin.

Kuumenna öljyä pannulla tai kattilassa. Ota kana kaapista ja ruskista molemmilta puolilta. Marinadia ei tarvitse säästää. Siirrä kanat lautaselle odottamaan. 

Lisää pannulle maustetahna ja kuumenna keskilämmöllä ainakin 5 minuuttia että seos lämpiää kunnolla. 

Lisää kana, sitruunaruoho, kaffirlimelehdet (tai laakerinlehti), neilikat ja muskottipähkinää. Sekoita ja lisää lopuksi kanaliemi ja ketjap manis-kastike. 

Hauduttele noin 35 minuuttia ilman kantta. Maista ja mausta tarvittaessa lisäämällä ketjap manisia, limemehua, suolaa ja/tai chilikastiketta (sambal oelek).

Tarjoa riisin ja höyrytettyjen kasvisten sekä pikkelöityjen kasvisten kanssa.

Ja vielä ylhäältä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti