perjantai 5. heinäkuuta 2024

Paimenen paistos (Euro 2024)

Ehdin jo tehdä skotlantilaista kakkua (golden syrup cake) mutten ollut tyytyväinen reseptiin, sillä kakku jotenkin... epäonnistui, vaikka teinkin ohjeen mukaan. Muutamia päiviä annoin asian olla ja sitten rupesin etsimään uutta reseptiä. 

Tein nyt paimenen paistosta, mutta sekin on nyt yksi versio eikä varmaankaan mitenkään oikeaoppisesti edes skotlantilainen. Jauheliha on naudan eikä lampaan, mikä tekee siitä enemmänkin englantilaisen cottage pien kuin skotlantilaisen shepherd's pien. korvasin herkkusienet vähällä määrällä kuivattuja tatteja, enkä laittanut mukaan herneitä. Periaatteessahan täytteenä voisi olla muutakin kuin mainitut tai alla olevat, muttei mitään mahdottoman eksoottista. Sehän ei kävisi laatuun!

Mallintaako tämä nyt englantilaista vai skotlantilaista ruokaa, en tiedä. Se selvinnee kokkailujen myötä, innostunko tekemään jomman kumman maan ruokaa uudestaan - ei siis paineita kisakeittiössä vaan rennosti!

Paimenen paistos tai paremminkin mökkiversio!

Paimenen paistos

600 g naudanjauhelihaa
1 iso sipuli
2 porkkanaa
50 g tuoreita herkkusieniä tai pieni määrä kuivattuja sieniä
1 laakerinlehti
2 1/2 rkl vehnäjauhoja
5 dl lihalientä
1 prk tomaattipyreetä (se 70 g pikkupurkki)
700 g perunoita
25 g voita
4 rkl maitoa
50 g juustoraastetta (mielellään cheddaria)

Laita uuni lämpiämään 200 C asteeseen. 

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Hienonna sipuli. Jos käytät tuoreita herkkusieniä pilko ne pieniksi. 

Laita pannulle hyvin pieni määrä öljyä ja paista siinä jauheliha, sipulisilppu, porkkanaraaste, tuoreet herkkusienet (tai murenna joukkoon kuivatut sienet) sekä laakerinlehti, noin 8-10 minuuttia. 

Sekoita joukkoon vehnäjauho ja anna paistua pari minuuttia. Lisää lihaliemi ja tomaattipyree. Sekoita tasaiseksi ja anna poreilla kannen alla, välillä sekoitellen 25 minuuttia. Jos kastike näyttää kovin liemevältä lopussa, kiehuta ja anna nesteen vähetä. 

Sillä välin kun kastike kiehuskelee, keitä perunat kypsiksi (noin 20 minuuttia). Huuhtele, kuori, ja muussaa voin ja maidon kanssa perunamuussiksi. 

Tarkista jauhelihakastikkeen maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Poista lopuksi laakerinlehti ja kaada jauhelihakastike uuninkestävään vuokaan.

Levitä perunamuussi kastikkeen päälle ja ripottele päälle juustoraaste. 

Paista uunissa 15-20 minuuttia jotta paistos saa kullankeltaisen värin.


Lohturuokaa parhaimmillaan!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti