torstai 11. heinäkuuta 2024

Evelyn Sharpen ranskalainen suklaakakku (Euro 2024)


Mikä on ranskalaisempaa kuin suklaakakku? Eijei, kysymys on väärä. Ranskalaisilla on keittotaidon klassikoita vaikka muille jakaa. Monet ruokatermit nojaa ranskalaiseen keittiöön, kiitos Brillat-Savarinin, Escoffieren, Caremen, ja monen muun. Ehkä kysymys on, mikä tekee tästä kakusta ranskalaisen. 

Se on yksinkertainen ja luokitellaan jauhottomaksi kakuksi, vaikka se sisältääkin vehnäjauhoja - sen ruokalusikallisen verran. Se nousee munien ansiosta: keltuaiset antavat rikkautta -aivan kuin lähes puolessa kilossa suklaata ei olisi tarpeeksi - ja valkuaisvaahto kuohkeuttaa.

Tein tämän sekä Fazerin sinisestä yhdistettynä oikein tummaan suklaaseen (70-85%), ja silla vähensin sokerin määrää ohjeen ruokalusikallisesta puoleen. Jälkiviisaana on helppo sanoa, että kaikki sokerit peliin vaan! Kakku oli tuhti, tummasuklainen, ja söimme sitä kermavaahdon kanssa. 

Jalkapallokisat loppuu, ja valitettavasti Ranska ei jatka loppuotteluun. Kisakeittiö kiittää ja jatkaa muita kokkailuja.

Uuh! Hyvää!
 


Evelyn Sharpen ranskalainen suklaakakku

450 g tummaa suklaata
140 g voita
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
4 kananmunaa
Tarjoiluun kermavaahtoa, jossa pari ruokalusikallista ranskankermaa

Lämmitä uuni 220 C asteeseen. Vuoraa 20 cm halkaisijaltaan oleva vuoka leivinpaperilla. 

Pehmitä voi. Sulata suklaa joko vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Sekoita mukaan ensin voi ja sekoita että se sulaa hyvin, sitten jauhot ja sokeri.

Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset suklaaseokseen.
Vatkaa toisessa kulhossa valkkuaiset kevyeksi vaahdoksi ja kääntele suklaataikinaan nopeasti ja pehmeästi.

Kaada taikina vuokaan ja paista 15 minuuttia. Käännä sitten lämpö pois ja aukaise uuni luukku raolleen. Anna kakun jäähtyä kokonaan uunissa. 

Vatkaa kerma vaahdoksi tarjoilua varten. Mausta ranskankermalla. 

Ota pitkä ja ohut veitsi, kuten fileerausveitsi ja kuumenna sitä kuuman veden alla. Leikkaa kakku veitsellä viipaleiksi. 

Kakku on hyvin rikas!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti