keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Taatelijäädyke

Skippasin suosiolla tämän joulun taatelikakun. Se on ollut suosikkini, mutta jälkipolvi ei jostain syystä siitä innostu. Olin kiero ja ajattelin ujuttaa taatelin kuitenkin jotain kautta testattavaksi (en hevillä luovuta) ja taatelijäädyke osui sopivasti eteen Hesarin Ruokatorstai-kirjasta.

Tässä on erinomaista, maun lisäksi, että tämän voi tehdä etukäteen. Siinä säästää joulukokkaajan hermoja ja liesitilaa. Tein jäädykkeen pitkulaiseen leipävuokaan, mutta sen voi myös lusikoida valmiiksi pikkuvuokiin ja ottaa pakasteesta aina tarvittaessa annos tai pari. Kätevää varsinkin kun jäädyke on hyvin makeaa. Suosittelen myös surrauttamaan taatelikeitoksen tasaiseksi vaikka sauvasekoittimella; tulee mukavampi suutuntuma.

Kuin kinuskia söisi...


Taatelijäädyke
8 annosta, ainakin
1 1/2 dl tomusokeria
1 dl vettä
6 keltuaista
250 g taatelia, se kuivattu tiivis paketti
2 dl vettä
1 kanelitanko
4 dl kuohukermaa

Sekoita kattilassa tomusokeri, 1 dl vettä ja ja keltuaiset. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Ota liedeltä ja jäähdytä.

Paloittele taateli toiseen kattilaan ja lisää joukkoon 2 dl vettä ja kanelitanko. Keittele pehmeäksi ja jäähdytä sitten. Poista kanelitanko ja surrauta massa tasaiseksi soseeksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä seokset varovasti nostellen.

Huuhtele vuoka kylmällä vedellä ja vuoraa vuoka sitten kelmulla. Anna jäädykkeen jähmettyä pakastimessa yön yli.


Ota jäädyke pehmiämään 20 minuutia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti