torstai 4. heinäkuuta 2024

Smörrebröd (Euro 2024)

Voileivät ovat ihania! Ne ovat käytännöllisiä ja näppäriä, täynnä makua. Vanhanajan keittokirjoissa on hienoja reseptejä voileivistä, joihin tulee keitettyjä perunoita, kalaa remoulade-kastikkeella, maksapasteijoita liemihyytelön kera, tai vaikkapa poronpaistia ja munakokkelia. Voileipäteemaan käy myös tanskalaisten smörrebröd. Se on perinteinen avoin voileipä joka useimmiten koostuu ruisleivästä ja useista, runsaista leivänpäällisistä, kuten lihaleikkeleistä, kalatuotteista, juustoista, erilaisista levitteistä ja koristeista. Jotkin leipäyhdistelmät ovat perinteekkäämpiä kuin toiset, kuten silli tai katkaravut kanamunan kanssa, tai tartar ja kananmunan keltuainen.

Minä tein leipiä kolmella, aika perinteisellä yhdistelmällä. Meillä testattiin silli- paahtopaisti- ja lohiversiot. Testaajat tykkäsivät ja nyökyttelivät hyväksyntää. 

Tätä kirjoitettaessa EM-kisat ovat edenneet pudotuspeleihin, ja harmillisesti Tanska tippui eilisiltaisessa ottelussa pois. 

Tanskalainen sillivoileipä


Smørrebrød

1. Sillivoileipä
Ruisleipää
Säilötty punajuuri, ranskankermaa, sinappia
Silliä
Tuoretta kurkkua
Ituja tai versoja
Keitettyä kananmunaa
Kapriksia
Tilliä
Punasipulia

Pilko punajuuri astiaan ja lusikoi mukaan ruokalusikallinen ranskankermaa ja teelusikallinen sinappia. Surrauta sauvasekottimella tasaiseksi tahnaksi. Minulla tämä tuli hieman liian veteläksi - olisin toivonut tahnamaisempaa koostumusta.

Viipaloi tai hienonna sipuli silpuksi. Viipaloi kananmuna. Viipaloi kurkku ohuiksi siivuiksi.

Voitele ruisleipä voilla ja lusikoi päälle punajuuritahnaa. 

Asettele päälle vuorotellen kanamunasiivuja ja silliä. Laita päälle kurkkuviipaleita, sipulisilppua ja ituja. Koristele kapriksilla ja tillillä.


2. Paahtopaistileipä
Ruisleipää
Paahtopaistileikkelettä/naudanpaistia/suolalihaa
Maustekurkkua
Punasipulia
Piparjuurta ja vähän ranskankermaa/smetanaa

Viipaloi punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Palastele/viipaloi maustekurkut. Raasta vähän piparjuurta ja sekoita ranskankerman kanssa.

Voitele leivät voilla. Laita päälle paahtopaisia, viipaloidut kurkut ja punasipulia. 

Laita leipien keskellä vähän piparjuuritahnaa. Vaihtoehtoisesti voit voidella leipiä kevyesti piparjuuritahnalla - piparjuuri on voimakasta!


3. Lohileipä
Ruisleipää
Majoneesia
Kylmäsavulohta
Tuoretta kurkkua
Sitruuna
Kevätsipulia/ruohosipulia/tilliä

Voitele leivät majoneesilla.

Leikkaa kurkku ja sitruuna ohuiksi siivuiksi.

Asettele leivälle kurkkua ja lohisiivuja. Lisää ohut sitruunasiivu ja koristele sipulilla. 

Silliä, lohta ja naudanpaistia


tiistai 2. heinäkuuta 2024

Toast Williams (Euro 2024)

Näin jalkapallomaita kokkaillessa on maita, joista heti tietää että tätä tehdään. Joidenkin kohdalla pitää tehdä vähän enemmän mietintätyötä, ja sitten on niitä maita, joiden reseptiä ei vaan löydy. Joko ainekset ovat liian hankalia, kuten jonkin eksoottisen maan peruskasvi, tai perusmauste, mausteyhdistelmä, mitä tietenkään Suomesta ei saa, ainakaan helpolla.

Joskus joutuu myös tarkistelemaan, että puhutaanko samasta asiasta. Esimerkiksi jos reseptiin tarvitaan Maggi-kuutio, onko kyseessä tavallinen Maggi jonka voi korvata lihaliemikuutiolla, vai kenties jokin erikois-Maggi, kuten afrikkalainen tai aasialainen paikallisversio. 
Reseptejä pitää siis vertailla ja asioita selvittää ja silloin siinä oppii monenlaista uutta.

Sveitsiläiset ruokareseptit ovat tuottaneet enemmän mietintää. Mikä on tyypillistä sveitsiläistä? Uskon, että moni ruoka menee päällekäin esimerkiksi saksalaisen ja itävaltalaisen keittiön kanssa, ja ehkä se on omalta osaltaan sekoittanut päätä. 

Pelastukseksi tulee jälleen kerran Cuisine Helvetica-blogi, jota olen aiemminkin käyttänyt. Sieltä valitsin kisakeittiöön Williamsin paahtoleivän. Kyseessä on lämmin voileipä, joka yhdistää juuston, pekonin ja päärynän. Voileivän nimi tulee yksinkertaisesti Williams-lajikkeen päärynästä,. Se on kypsänä mehukas ja pehmeä ja sitä käytetään säilöntään sillä se pitää hyvin muotonsa. 

Minä käytin tällä kertaa säilykepäärynöitä, jolloin päärynänmaku oli hyvin mieto, suorastaan laimea. Mietinkin, olisiko oikeat, sokerivedessä pehmitetyt päärynät tuoneet leiville makeutta hieman enemmän. Pekoni oli Amerikan pekonia ja juustona käytin Gruyereä mikä oli erinomaisen maukas juusto tähän reseptiin! 

Sveitsiläinen yhdistelmä juustoa, päärynää ja pekonia


Toast Williams 

Vaaleaa, hieman kuivahtanutta leipää
Voita voiteluun
Juustoa, kuten Gruyere, Raclette tai Appenzeller
Päärynää, esim. säilykepäärynää tai sokerivedessä haudutettua päärynää
Ohutta pekonia

Laita uuni lämpiämään 220 C asteeseen, grillivastus päälle.

Laita leipäviipaleet pellille leivinpaperin päälle. Voitele leivät voilla.

Kokoa leivät seuraavassa järjestyksessä: juusto, päärynää, pekonia. 

Paista grillivastuksen alla 10-15 minuuttia kunnes juusto on sulanut ja pekoni kypsää. 


On hyvää!