perjantai 28. lokakuuta 2011

Bataattipiirakka - Southern style

Sweet Potato Pie.

Two pounds of potatoes will make two pies. Boil the potatoes soft; peel and mash fine through a cullender while hot; one tablespoonful of butter to be mashed in with the potato. Take five eggs and beat the yelks and whites separate and add one gill of milk; sweeten to taste; squeeze the juice of one orange, and grate one-half of the peel into the liquid. One half teaspoonful of salt in the potatoes. Have only one crust and that at the bottom of the plate. Bake quickly.

Abby C. Fisher syntyi orjaksi vuonna 1832 Etelä-Carolinassa. Hänen äitinsä oli orja, isänsä ranskalainen isäntä. Hän opetteli kokiksi ja oli ilmeisen hyvä siinä. Tästä kertoo mm. se, että hän synnytti ja kasvatti 11 lasta aikana jolloin lapsikuolleisuus oli korkea. Sisällissodan jälkeen San Fransiscossa rouva Fisher toimi kokkina yli luokkarajojen ja voitti useita palkintoja ruokakilpailuissa. Koska hän ei osannut lukea eikä kirjoittaa, hänen ystävänsä kirjoittivat reseptit hänen sanelunsa mukaan ja niin syntyi ensimmäinen afro-amerikkalainen keittokirja: What Mrs. Fisher Knows about Old Southern Cooking: Soups, Pickles, Preserves, Etc. Tämä tapahtui vuonna 1881.

Syvässä Etelässä reseptit elävät edelleen, esimerkkinä näistä gumbot, jambalaya, hedelmäpaistokset (peach cobbler) ja bataattipiirakka. Bataattipiirakkaa lähdin minäkin kokeilemaan. Yleensä bataatti on yhdistetty suolaisiin ruokiin, mutta tämä on jälkiruokapiirakka, vähän samalla tavalla kuin pumpkin pie. Maku on makeahko, muttei todellakaan liian makea. Piirakka on tuhtia tavaraa, mukavan silkkistä. Reseptissä on jos jonkinmoista käännettä, joten kannattaa lukea ohje ensin kunnolla läpi.

Makea bataattipiirakka
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
115 g kylmää voita
1 rkl sitruunamehua
1-2 rkl kylmää vettä

Täyte:
1 1/2 dl fariinisokeria
75 g voita
3 munaa
5 dl bataattisosetta (2-3 bataattia koosta riippuen)
2 rkl hunajaa, vaahterasiirappia tai tavallista siirappia
(2 rkl viskiä)
1 tl kanelia
1 1/2 dl kuohukermaa


Bataattisose: 
Bataatit voi kypsentää uunissa pehmeiksi, paistaa mikrossa 5-7 minuuttia (hakkaa haarukalla reikiä bataatteihin) tai paloitella ja keittää vedessä kypsäksi. Sen jälkeen soseuta hienoksi soseeksi.

Pohja:
Nypi jauhot, suola ja voi yhteen. Sekoita muruseoksen joukkoon sitruunamehu ja vesi ja vaivaa taikinasta pallo. Laita taikinapallo kelmuun ja jääkaappiin lepäämään. Ota huoneenlämpöön vartti ennen kaulimista.

Kuumenna uuni 225 C asteeseen. Kauli taikina, vuoraa sillä vuoka ja leikkaa reuna siistiksi. Peitä taikina leivinpaperilla ja täytä syvennys kuivilla herneillä, jos käytät korkeareunaista vuokaa.
Paista pohjaa uunin alimmallla tasolla 10-12 minuuttia. Poista sitten leivinpaperi ja herneet ja paista vielä 5 minuuttia, jotta pohja saa väriä.

Täyte:
Sulata voi ja sekoita fariinisokeri hyvin joukkoon. Anna jäähtyä hieman. Sekoita munat hyvin bataattisoseen joukkoon. Lisää sitten hunaja (tai siirappi), mausteet ja kerma. Lisää viimeisenä voiseos ja sekoita tasaiseksi.
Kaada täyte vuokaan ja kypsennä 40 minuuttia (uuninlämpö edelleen 225 C astetta).
Tarjoa kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti