maanantai 28. marraskuuta 2011

Marokkolaiset limet

Säilötyt sitruunat ovat olennainen osa marokkolaista keittiötä. Niitä voi käyttää tagineissa, lämpimissä salaateissa, kuskus-ruoissa ja nykyään vaikkapa sandwicheissä suolakurkun tai kapristen tilalla, juustojen ja kylmien leikkeleiden kanssa. Onpahan säilöttyjä sitruunoita käytetty jäätelönkin mausteena.

Alunperin sitruunat säilöttiin saviastioihin suolan kanssa ja annettiin pehmentyä kuukauden verran. Käyttöönotettaessa sitruuna huuhdeltiin suolasta ja pilkottiin valmistettavan ruoan mukaan. Happonsa ja suolan ansiosta sitruunat säilyivät vuoden verran.

Tässä hieman nopeampi versio limesitruunoille muutettuna, tosin liemessä kypsyttämiseen täytyy silti varata kolme viikkoa.

Marokkolaiset limet
10 limeä
1 kg merisuolaa
500 ml (rypsi)öljyä + tarvittaessa enemmän
1 rkl kurkumaa
1 tl kuminaa
1/2 punainen chili / chilihiutaleita
pari ripausta jauhettua kanelia
3 x 350 ml säilöntätölkkiä

Pese limet huolellisesti. Leikkaa limet kahdeksaan osaan ja asettele laakeaan astiaan. Kaada päälle merisuola. Laita pakastimeen yöksi tai kahdeksi.

Ota limet pakastimesta. Kaivele limet suolan joukosta lävikköön ja anna sulaa. Suolan voi säilöä ja käyttää suolamyllyssä "limesuolana".
Huuhtele limet ja jaa tölkkeihin. Mittaa öljy ja sekoita siihen mausteet. Kaada öljy tölkkeihin ja pidä huoli, että limet peittyvät kokonaan mausteiseen öljyyn (muuten syntyy hometta). Laita säilötyt limet viileäkaappiin kolmeksi viikoksi ennen herkuttelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti