tiistai 29. marraskuuta 2011

Paastoruokaa eli nuudelikeitto

Iloista adventtia!

Mekin kävimme laulamassa Hoosiannaa, joka komeasti kaikui korkeuksiin. Mieleni on kyllä jo askarrellut pienen paaston parissa, joka kuuluu jouluun valmistautumiseen. Adventtipaasto alkaa ensimmäisenä adventtina ja jatkuu jouluun. Vaikka ennen vanhaan on saatettu keskittyä enemmän ruokapaastoon, olen paastonnut ruoasta vain erityistapauksissa. Näin joulun alla tuntuu hassulta pidättäytyä esimerkiksi pikkujouluherkuista. Sen sijaan lähtökohtani on miettiä mikä vie aikaa liiaksi; mitä voisin tehdä toisin, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä.

Tästä seuraa vääjäämättä televisiopaasto ja useammin liitän siihen myös tietokoneen. Vaikka oikeasti telkusta tulee seurattua vain paria, kolmea sarjaa ja satunnaisesti tulee jokin hyvä elokuva, voin tästäkin pienentää. Mitä tulee tietokoneeseen, tänä vuonna pidättäydyn pelaamisesta (kyllä, siihenkin on riittänyt aikaa). Sen sijaan ruokabloggaaminen jatkuu, sillä ihmisen täytyy syödä ja jouluksikin valmistaa ruokia.

Liitän tähän nuudelikeiton ohjeen, joka vie ajatukset jollain tasolla paastoon: paljon vihreitä kasviksia ja keiton liemi on todellakin liemi, eikä suurustettu. Olen etsinyt tämäntapaista ohjetta pidemmän aikaa ja tämä on jotain sinne päin. Tässä on makeaa, suolaista ja mausteisuutta, mutta kaipaisin lisää mausteita sekä hitusen tulisuutta vaikka tuoreesta chilistä. Ja lisää kasviksia, mutta tätä on hyvä lähteä kehittelemään oman makumaailman suuntaan, sellaiseksi talviseksi, täydelliseksi nuudelin ryystämiskeitoksi.

Nuudelikeitto
Kahdelle
(udon-) nuudeleita
6 dl liha- tai kasvislientä
1 rkl muscovadosokeria
1 tähtianis
1/2 tl raastettua inkivääriä
2 rkl soijakastiketta
100 g herkkusieniä, tuoreita tai säilykkeestä
70 g vuonankaalia tai salaattipinaattia
pavunituja
sokeriherneenpalkoja

Laita nuudelit kiehumaan.
Sillä välin kiehauta liemi ja lisää joukkoon sokeri, tähtianis, inkivääri ja soijakastike. Pilko sienet viipaleiksi. Kun liemi kiehuu, lisää sienet ja vihannekset. Keitä pari minuuttia.

Laita nuudelit kahteen kulhoon ja kauho päälle liemi. Syö höyryävän kuumana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti