Sen lisäksi että keittotaito on antanut maailmalle kaviaarin, on tietenkin olemassa myös kaviaarin jäljitelmiä. Venäjällä syödään myös "väärää kaviaaria", joka saattaa olla tehty sienistä, punajuuresta tai sillistä. Virossa tiedetään kesäkurpitsakaviaari, adjika. Ranskalaiset tuntevat tapenaden eli oliivikaviaarin.
Köyhän miehen kaviaarin olen oppinut tuntemaan nimellä baba ganoush. Dippi tulee Lähi-Idän maista, tosin sisältö saattaa vaihdella. Jossakin maassa annoksessa on tahinia, jossain puolestaan munakoiso on karkeampaa ja seassa on paahdettuja vihreitä paprikoita ja tomaattia. Kaikille yhteistä on paahdettu munakoiso ja oliiviöljy.
Kuva ei ole välttämättä kaikkein houkuttelevin, mutta dippi on todella hyvää esim. paahtoleivän kanssa.
Baba ganoush - käyhän miehen kaviaari
reilu annos
2 munakoisoa
1 rkl sitruunamehua
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
1 tl paprikajauhetta
3 valkosipulia
Lämmitä uuni 225 C asteeseen.
Viillä tai töki munakoisoihin reikiä veitsellä ja laita pellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 35-45 minuuttia.
Kaavi munakoison sisus lusikalla. Soseuta haarukalla tai sauvasekoittimella sileämmäksi. Murskaa valkosipulit veitsen lavalla litteämmäksi ja lisää kaikki loput ainekset munakoison joukkoon. Anna maustua jääkaapissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti