keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Kullankeltaiset sämpylät

Leipää tulee leivottua valitettavan harvoin. Aika ei tahdo riittää ja mielestäni leivän, ihan kuin pullankin, leipomisessa kiireetön tekeminen on paitsi miellyttävää myös tuottaa parhaan tuloksen. Etenkin taikinan vaivaamiseen täytyy nähdä vaivaa, jolloin tuntee käsissään, kuinka nesteestä, jauhoista ja hiivasta muodostuu leipätaikina. Se ei käy hetkessä ja minun onkin pitänyt opetella kellon kanssa: viisi minuuttia ahkeraa taikinan muokkausta. Taikina saa sitkon ja ilmavuutta.

Juustosämpylät
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 dl juustoraastetta
10-12 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

pinnalle juustoraastetta ja kananmuna voiteluun

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola, juustoraaste ja öljy. Lisäile vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaksi.
Kohota taikina lämpimässä paikassa.
Leivo ensin tangoksi ja jaa tasaisesti paloiksi. Muotoile haluamaasi muotoon ja anna kohota pellillä kaksinkertaiseksi. 
Lämmitä uuni 225 C asteeseen. Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle juustoraaste.
Paista 12-15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti