maanantai 2. tammikuuta 2012

Vaniljarisotto mansikka- ja kuohuviinikompotin kera

Hieman fiinimpi aloitus vuodelle.

Saimme lahjaksi kuohuviinipullon. Se oli kuivaa, espanjalaista cavaa, jota ennen vanhaan on sanottu espanjalaiseksi samppanjaksi, kunnes ranskalaiset suojasivat samppanja-nimikkeen. Taitoimme kuivaa makua tekemällä Bellinit; lisäämällä ensin lasiin persikkasosetta ja ripaus sokeria, sitten kuohuviiniä. Italialainen klassikko Venetsiasta.

Kysymys kuuluu: mitä muuta voi tehdä kuohuviinillä kuin juoda? Pikainen etsintä keittokirjoista ja internetistä valaisi asiaa; kuohuviiniä voi käyttää myös ruoanlaitossa, joissain tapauksissa suolaisissa ruoissa, mutta yleisimmin jälkiruoissa.
Resepteistä valituksi pääsi kermainen, makea risotto, johon tuli mansikkakompotti. Kompotti tarkoittaa hilloketta, jossa hedelmät ovat kokonaisina tai lohkoina. Usein se sisältää myös nestettä, sokeria ja mausteita, jotka sitten keitetään siirapiksi. Tässä reseptissä kuohuviini on siirappiosuudessa ruusuveden kanssa antamassa makua.

Vaniljarisotto mansikka- ja kuohuviinikompotin kera
4:lle

Risotto:
2 dl kuohukermaa
3 dl (täys)maitoa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
25 g voita
1 dl risottoriisiä (esim. arborio)
4 tl fariinisokeria

Kompotti:
1 dl kuohuviiniä
1/2 rkl ruusuvettä
3/4 dl sokeria
mansikoita

Kompotti: Keitä kuohuviini, ruusuvesi ja sokeri. Anna porista viitisen minuuttia tai kunnes seoksesta muodostuu siirappia. Lisää mansikat ja anna jäähtyä.


Risotto: Lämmitä kerma, maito, sokeri ja vaniljasokeri kattilassa mutta älä anna kiehua.
Sulata voi toisessa kattilassa ja lisää riisi. Hämmennä muutaman minuutin ajan, jotta riisit muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää kermaseosta riisiin kauhallinen kerrallaan; anna nesteen imeytyä joka kerralla. Risotto vaatii siis hellan ääressä hämmentelyä ja tähän menee n. 20 minuuttia. Jos tuntuu, että riisi ei ole vielä kypsynyt, lisää hieman maitoa.
Jaa risotto uuninkestäviin annosvuokiin ja ripottele kunkin päälle noin teelusikallinen fariinisokeria. Käytä vuoat grillivastuksen alla uunissa pari minuuttia, jotta sokeri karamelisoituu.

Tarjoile kompotin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti