maanantai 6. helmikuuta 2012

Aglio e olio (e peperoncino)

Tällä hetkellä minua ei kiinnosta italialainen ragu, jota kutsutaan myös spagetti bologneseksi, tai oikeaoppinen lihalasagne - tai edes miilunpolttajan spagetti, mikä saattaa olla järkytys sillä onhan siinä sentään pekonia... Sen sijaan minua innostaa sellaiset kuin spagetti con limone (sitruunaspagetti), cacio e pepe (juustoa ja pippuria) tai vaikkapa tagliatelle ai funghi porcini (sieniä). Perusmakuja.

Miksi siis näin? Olen oppinut, että kun syödään pastaa, on itse pasta pääosassa. Kastike hieman maustaa, mutta sitä ei saa olla liikaa. Aivan kuten pihvikin, pasta ei odota ruokailijaa vaan ruokailija odottaa pastaa. Suutuntuma on mukava eikä pastaa saa keittää liikaa eikä liian vähässä vedessä tai tuloksena on muhjuinen tai limainen pasta -yöks. Meilläkin spagetti tarvitsisi vieläkin isomman - tai paremminkin korkeamman - kattilan. Pastaruoissa onnistuu, jos keittovesi on suolaista kuin Välimeri, öljy on oliiviöljyä ja parmesaani oikeaa eikä valmisraastetta.

Tässä siis mielestäni paras pastaresepti tällä hetkellä: spaghetti aglio e olio (e peperoncino) eli spagettia valkosipulissa ja öljyssä (ja chilin kanssa). Yksinkertainen. Maukas. Olen syönyt tätä erilaisten pastojen kanssa, pääasiassa spagetin, mutta myös farfallen, vaikka se saattaakin olla täysin väärä pasta tätä varten. Joskus chiliä on mennyt annokseen liikaa, muttei koskaan valkosipulia: keskimäärin käytän 3-4 valkosipulin kynttä omaan annokseeni. Valkosipuli ei suinkaan ole kitkerä (ellet polta sitä), vaan suloisen makea. Parmesaani on makukysymys, osa käyttää ja osa ei. Minä pidän siitä, joten käytän sitä myös "alio-oliossa".
Buon appetito!
Aglio e olio
spagettia
öljyä
valkosipulia
kuivattua chiliä / hiutaleita tms
parmesania
suolaa ja pippuria
(persiljaa)

Keitä iso kattilallinen vettä. Veden kiehuessa lisää reilusti suolaa ja spagetit.
Pilko valkosipulit ja paista paistinpannulla pienessä määrässä öljyä, kunnes valkosipulit hieman ruskistuvat. Kun spagetit alkavat olla valmiit (keittoaika noin 8 minuuttia), lisää pannulle ripaus chilihiutaleita tai murenna kuivattua chiliä. Nosta spagetti paistinpannuun ja sekoita, jotta pasta saa aromaattista öljyä joka puolelle. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta lautaselle ja raasta joukkoon parmesaania (ja persiljaa) ja tarpeen mukaan myös oliiviöljyä.

2 kommenttia:

  1. Tämä on meidänkin suosikkipastoja. Yksinkertaista, mutta maukasta.

    VastaaPoista
  2. Todellinen helmi. Miten voikin spagetti maistua niin hyvältä!

    MasterChefissä tekivät pastaa. Heti mietin, että osaiskohan sitä itsekin. Kaulin vaan laulamaan...

    VastaaPoista