maanantai 13. helmikuuta 2012

Panzanella

Tässä on jälleen yksi hieno resepti, jossa hyödynnetään vanhentunutta leipää. Panzanella on italialainen versio, jossa leipä liotetaan vedessä ja mukaan lisätään tomaattia, basilikaa, sipulia, viinietikka ja öljyä. Muitakin aineita voi lisätä maun mukaan, kuten salaattia, persiljaa, paprikaa, porkkanaa, viiniä, jolloin tulos muistuttaa caponataa, vihannesmuhennosta, johon kastetaan leipää. Aineksia saa siis kokeilla oman maun mukaan, vaikka italialaiset perinteidenvaalijat tosin eivät hyväksy panzanellaan kuin perusaineet.
Tomaatit teettävät hieman työtä, sillä siemenet kaavitaan lusikalla pois ennen kuutioimista. Samoin salaatti tarvitsee aikaa maustuakseen kunnolla, joten tämän voi tehdä aamulla ja syödä päivälliseksi.

Panzanella
300 g kuivahtanutta maalais- tai kauraleipää
1 punasipuli
1/2 dl viinietikkaa
500 g kypsiä tomaatteja
1/2 - 1 valkosipulin kynsi
1 tl suolaa
sokeria
1 1/2 dl (oliivi)oljyä
tuoretta basilikaa, iso "ruukullinen"

Leikkaa leipä parin sentin kuutioiksi tai revi ja murenna, ja anna kuivahtaa.

Leikkaa sipuli ensin puoliksi ja sitten ohuiksi kaariksi. Laita sipulit isoon tarjoiluastiaan. Kaada päälle viinietikka ja raasta joukkoon valkosipulin kynsi.

Kun sipulit maustuvat, halkaise tomaatit ja poista siemenet. Pilko tomaatit pieniksi ja lisää sipulien joukkoon. Mausta suolalla ja hyppysellisellä sokeria. Lisää joukkoon leipä, öljy ja puolet basilikasta. Sekoita hyvin ja jätä jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Ota hyvissä ajoin huoneenlämpöön ennen tajoilua ja lisää loput basilikasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti