perjantai 22. kesäkuuta 2018

Empanadas mendocinas (Russia 2018)

Tätä kirjoittaessa otin juuri viimeiset empanadat uunista ulos ja yritän samalla sekä kirjoittaa blogia että seurata Espanja - Portugali-peliä. Arvatkaa kumpi onnistuu paremmin? On se vaikeaa tämä elämä!

Peli oli alusta asti tiivis ja jännä, parasta jalkapalloa pitkään aikaan.

Mutta keittiön puolelle: tässäpä loistava resepti! Empanadat ovat täytettyjä pikkupiirakoita ja nämä tulevat Argentiinasta, Mendosan alueelta, joka on tunnettu viineistään. Näistä tykkää meidän perheessä kaikki. Resepti on helppo, mutta piirakoissa on tekemistä. Näkisin, että kun näitä rupeaa tekemään, kannattaa tehdä kerralla tupla-annos ja pyytää vaikka kaverit auttamaan.

Muistelen että äidilläni oli sellainen pasteijantekomuotti. Se oli pyöreä ja taittui keskeltä. Päälle laitettiin taikinalätty, keskelle täytettä ja naps kiinni. Se laittoi hyvin pasteijan reunat kiinni ja pikkupurtavien teko oli helppoa. Näemmä sitä myydään nykyäänkin ja se olisikin ollut kätevä. Suosittelen hankkimaan, leipominen helpottuu. Nyt minulla oli pyöreä muotti, sama halkaisijaltaan kuin Arabian Muumimukit. Kaulin taikinan ja otin muotilla ympyröitä, mutta päädyin kaulitsemaan vielä isommaksi ja ohuemmaksi.

Täytettä laitoin vajaan ruokalusikallisen. Oliivit jätin pois, vaikka näin jälkikäteen suolainen oliivi olisi ollut hyvä ja säväyttävä ilopilkku makumaailmassa.

Mendosan piiraset

Empanadas mendocinas
20-30 piirasta
Taikina:
7 dl jauhoja
1 kananmunan keltuainen
100 g voita
2- 2 1/3 dl maitoa
1/2 tl suolaa

Täyte:
3 kananmunaa
450 g jauhelihaa
2 sipulia
50 g voita
2 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl chilijauhetta
1 rkl tuoretta oreganoa tai 2 tl kuivattua
1/2 rkl jeeraa

suolaa ja pippuria
(1/2 dl vihreitä oliiveja)
1 kananmuna voiteluun

Taikina:
Ota voi lämpiämään ajoissa tai lämmitä hiukan mikrossa. Lämmitä maito käden lämpöiseksi.
Sekoita vehnäjauhot ja suola. Lisää pehmeä voi ja vaivaa hyvin. Lisää kananmunan keltuainen ja maito. Vaivaa taikinasta kaksi palloa, peitä ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Täyte:
Keitä kananmunat kypsiksi. Anna jäähtyä ja viipaloi valmiiksi. Viipaloi oliivit. Silppua sipulit hienoksi.
Kuumenna pannulla voi ja paista sipulisilppu. Ripottele sipuleille suolaa, etteivät ruskistu.
Lisää jauheliha paistumaan ja mausta paprikalla, chilillä, oreganolla, jeeraalla, suolalla ja pippurilla. Anna täytteen jäähtyä.

Erottele voiteluun tarkoitetun kananmunan valkuainen ja keltuainen. Vatkaa molempien rakenne rikki.

Ota taikina jääkaapista ja tee siitä 20-30 pyöreää levyä. Laita keskelle ruokalusikallinen täytettä sekä kananmunaviipale ja oliivia. Voitele empanadan reuna valkuaisella, käännä reunat yhteen, puolikuun muotoiseksi. Voitele empanadat keltuaisella.
Anna levätä, mielellään jääkaapissa ja laita sillä välin uuni lämpiämään 200 C asteeseen.
Paista 20-25 minuuttia kunnes empanadat ovat saaneet väriä.

Tarjoile chimichurrin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti