lauantai 30. kesäkuuta 2018

Juha od vrganja (Russia 2018)

Ei mennyt niinkuin Strömsöössä. Sössin soossit. Kaivelin nimittäin netistä kroatialaisten unikonsiemenkeksien ohjeen. Siellä päin "makovnjaca" voidaan tehdä kahdella tavalla, joko niin että tulos on keksimäinen tai sitten kakkumainen. Valitsin keksimäisen ja se oli virhe. Tulos oli kuiva, kova koppura ja leikatessa pötkö hajosi eikä tehnyt kauniita keksikiekkoja kuten oli ollut tavoite. Meni niin sanotusti pipariksi. Maku oli kyllä hyvä mutta harmitti.

Harmitti niin piti lohduttautua. Ja mikä onkaan parempi lohturuoka kuin kuuma keitto? Syön mielelläni keittoa aina jos sellaista on tarjolla, vaikka itse sitä tulee tehtyä harvemmin. Liemi on myös tärkeä.
Kroatialaisessa sienikeitossa yhdistyy sopivasti kaksi intohimoa: keitto ja sienet. Tämä on hieman erilainen kuin perinteinen kermainen sienikeitto. Siihen ei käytetä kermaa, mutta täyteläisyyttä saadaan laittamalla smetanaa mukaan. Keitossa on hyvä maku ja se maistuu rehdisti sieniltä, mikä on siis hyvä asia.

Vrganja tarkoittaa sieniä ja juha keittoa.


Juha od vrganja
4-6:lle
300 g metsäsieniä (kuten suppilovahveroita, kantarelleja, tatteja..)
100 g shiitakesieniä
100 g pekonia
1 sipuli
1 peruna
1-1 1/2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
pippuria
2 tl meiramia
1 tl jauhettua paprikaa

smetanaa

Silppua sipuli ja kuori ja kuutioi peruna. Kuutioi pekoni. Silppua sienet valmiiksi.
Laita ruokalusikallinen öljyä kattilaan ja käristä siinä sipuli ja pekoni pehmeäksi. Lisää  ruokalusikallinen vehnäjauhoja jotta saat suuruksen. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja, sillä jauhon tulisi imaista rasva.
Lisää sitten noin litra vettä, sekoita ahkerasti jotta suurus hoitaa hommansa. Lisää peruna, sienet, suolaa ja pippuria, meirami ja paprikajauhe.
Hauduta noin 1 1/2 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä.

Lisää smetana joko suoraan koko keittoon tai annoksen päälle.
Silppua päälle persiljaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti