sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Iranilaisia herkkuja (Russia 2018)

Note-to-self: persialaista ruokaa pitäisi tehdä enemmän. Se on hyvää, mielenkiintoista ja sanotaan että persialaiset ovat erityisen persoja makealle. Täydellistä!

Tässä kaksi reseptiä, jotka molemmat liittyvät Nowruziin, persialaiseen uuteenvuoteen, jota juhlitaan maaliskuussa. Ensimmäinen on naan berenji eli riisijauhokeksit. Kekseihin käytetään pelkästään riisijauhoa, joten ne ovat gluteenittomat. Maku on mieto eikä ruusuvesi tule liiaksi esiin. Rakenteeltaan nämä ovat kuin hannatädinkakkuja. Tai pitäisi olla. Naan berenjin reseptissä sanotaan, että taikinan pitäisi tekeentyä jääkaapissa kuusi tuntia. Tästä kannattaa pitää kiinni. Itse kun olen kärsimätön kuten esimerkiksi Nigella, en antanut taikinan levätä vaan lykkäsin sen välillä pakastimeen. Tämä kostautui rakenteessa ja kekseistä tuli littanoita pulleiden sijaan. Ei haittaa!

Toinen resepti on nopea shirini zaban. Nopea se on siksi, että siinä voi hyvin käyttää kaupan voitaikinalevyjä sen sijaan että väkertäisi taikinan itse. Näihin tehdään siirappi, jolla leivonnaiset valellaan lotrataan ennen ja jälkeen paiston.

Meillä ei ollut pistaasipähkinöitä rouhittavaksi, joten käytin unikonsiemeniä. Pistaasipähkinöitä olisi tietenkin löytynyt paikallisesta etnisestä ruokakaupasta, Antalya Marketista, johon tein ekskursion. Sieltä ostin ruusu- ja appelsiinikukkaveden lisäksi zereshk-marjoja; englanniksi barberry tai berberis ja suomeksi ruostehappomarja, joita käytetään persialaisessa ruoassa. Marja on punainen, yleensä kuivattu ja Suomessakin sitä on joskus aikoinaan käytetty ehkäisemään keripukin syntyä, ennen sitruunahedelmien tuloa siis. Ruostehappomarjan  marjaa voi käyttää, mutta muut osat ovat myrkyllisiä.

Antalya Marketista löytyy myös Maggi-maustekuutioita, joita käytetään erityisesti Afrikan mantereella, kassava- ja fufu-jauhoja ja muitakin eksoottisempia jauhoja, punaista dende- eli palmuöljyä, hyvä valikoima yrttejä, kasviksia ja lihaa, sekä muunmuassa tuoretta baklavaa. Todellinen aarreaitta siis!

Mutta takaisin maan pinnalle ja keittiöön. Ohessa reseptit.


Naan berenji-riisijauhokeksit
3 kananmunan keltuaista
2 rkl sokeria
225 g voita
1 dl öljyä
6 dl riisijauhoa
1 dl perunajauhoa
1 tl jauhettua kardemummaa
2 tl vaniljasokeria 
Siirappi:
3 1/2 dl sokeria
1 1/3 dl vettä
1 rkl ruusuvettä 
Päälle unikonsiemeniä tai pistaasipähkinöitä

Siirappia varten yhdistä sokeri ja vesi kattilassa ja kiehuta keskilämmöllä, kunnes siirappi sakenee ja jäljellä on noin 2 1/2 dl. Ota pois liedeltä ja lisää ruusuvesi. Anna jäähtyä.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri yhteen kuohkeaksi vaahdoksi. Pehmennä voi hieman mikrossa ja lisää se ja öljy vatkaten muna-sokerivaahtoon. Lisää riisijauho, perunajauho, kardemumma ja vaniljasokeri, sekoita ne vähän yhteen ja lisää lopuksi sokerisiirappi, vatkaa/vaivaa yhteen. Tämä kaikki on helppo tehdä yleiskoneella.

Peitä taikina kelmulla ja laita jääkaappiin kuudeksi tunniksi.

Kun sitten rupeat leipomaan, laita uuni läpiämään 175 C asteeseen. Pyöritä taikinasta ensin palloja ja litistä sitten haarukalla, peukalolla tai keksimuotilla litteämmäksi. Jos taikina tarttuu käsiin, laita käsiin välillä vähän ruokaöljyä.

Ripottele keksien päälle unikonsiemeniä tai laita keskelle pistaasipähkinä.

Paista 12-15 minuuttia uunin keskitasolla. HUOM! Anna jäähtyä kunnolla ennenkuin otat keksit pelliltä pois.

Tarjoa kahvin tai teen kanssa.

Naan berenji, riisijauhokeksit


Shirini zaban
500 g voitaikinaa
sokeria 
Siirappi:
2/3 dl hunajaa tai vaaleaa siirappia
1 rkl vettä
1 tl ruusuvettä 
Koristeluun:
Pistaasipähkinöitä rouhittuna tai unikonsiemeniä
Tomusokeria

Lämmitä uuni 200 C asteeseen.

Tee siirappi yhdistämällä hunaja, vesi ja ruusuvesi.
Leikkaa voitaikinalevuistä lyhyeltä sivulta noin 2 cm levyisiä suikaleita. Paina jokaisen keskelle keskiviiva, vähän kuin kirjeluukku. Voitele runsaasti siirapilla yltympäriinsä. Ripottele päälle reilusti sokeria.
Paista uunissa keskitasolla 18-20 minuuttia kunnes paistokset ovat kullankeltaisia.
Ota uunista ja anna jäähtyä hieman. Voitele vielä kerran siirapilla ja ripottele pistaasipähkinärouhetta. Anna jäähtyä kunnolla. Siivilöi tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

Shirini zaban

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti