lauantai 7. heinäkuuta 2018

Kouign amann (Russia 2018)

Hurraa, Ranska on vielä pelissä mukana!

Ranskalaisesta keittiöstä valikoitui tällä kertaa bretagnelainen kouign amann. Nimessä kouign tarkoittaa kakkua ja amann voita. Eli voinen kakku. Toden totta, on olemassa myös kakkuversio, mutta yleisimmin tämä löytyy leivosmuotoisena. Taikinaan kuluu reippaasti sokeria ja voita ja uunissa ne sulautuvat toffeeksi, ja lisäksi taikina on lehtimäistä, kuin voitaikina.

Jos kolesterolit eivät tästä kuvauksesta nousseet niin sitten leipomaan. Varoituksen sana: tässä menee aikaa ja tämä sitoo keittiöön pitkähköksi aikaa. Lisäksi taikina on vaikea käsitellä, ellei jo omaa jonkinlaista leipomiskokemusta (ei vasta-alkajille) tai uhkarohkeaa luonnetta. Minulla se jälkimmäinen... Taikinaa siis vaivataan ja käytetään jääkaapissa jotta koostumuksesta tulee hyvä. Lisäksi uusi asia minulle oli voin notkistaminen, eli voita mätkytetään kaulimella jotta siitä tulee oikeantuntuinen. Ja voi todellakin notkistuu!

Tässä siis resepti. Laitan linkin myös Kitchn-sivulle, josta resepti on. Siellä on hyvät kuvat eri osioihin; erityisesti taikinan kääntö ja taitteluosio on hyvä katsoa kuvien kanssa.

Hommaa on näiden kanssa, mutta leivoksista tulee taivaallisen hyviä!

Onnistunut Maillardin reaktio...


Kouign amann
12 leivosta
2 1/3 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
noin 6 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
225 g voita
3-3 1/2 dl siro erikoishienoa sokeria

Tarvitset muffinssipellin ja aikaa.

Sekoita kuivahiiva ja vesi yhteen. Lisää sitten 6 dl jauhoja ja suola. Vaivaa joko käsin 5-8 minuuttia tai koneella 4-5 minuuttia. Jos näyttää että taikina tarttuu kulhon reunoihin, lisää 1 rkl jauhoja kerrallaan ja vaivaa lisää. Jos taikina on kuiva ja kova, lisää 1 rkl vettä kerrallaan.

Peitä taikinakulho ja anna kohota tunnin verran.

Laita sen jälkeen taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi tai vaikka yön yli. Näin taikinaa on helpompi käsitellä ja rakenteesta tulee oikeanlainen.

Kun olet valmis leipomaan, pehmitä voi seuraavasti: Levitä työtasolle hieman jauhoja ja kylmä voipala. Ripottele voin päälle hieman jauhoja. Ota kaulin ja tao voita littanammaksi. Jatka moukaroimista kunnes jauhot imeytyvät voihin ja voi notkistuu hieman. Käännä voi kaksin kerroin paistinlastalla tai vastaavalla. Älä koske voihin sormin ettei se ala sulamaan.
Ripottele hitusen jauhoja päälle ja jatka takomista. Toista kääntämis- ja takomisprosessi kaksi tai kolme kertaa.

Tao voi 15 x 25 cm kokoiseksi. Nosta voi leivinpaperin päälle ja alita jääkaappiin siksi aikaa kun valmistelet taikinan. Voi saa olla jääkaapissa enintään vartin, muuten se kovettuu ja notkistaminen joudutaan tekemään uudelleen.

Kauli taikina noin 30 x 50 cm kokoiseksi. Ota voi ja laita se taikinan keskelle. Käännä taikinan sivut keskelle tiukasti voin ympärille, sitten alalaita ylös ja ylälaita alas.

Käännä taikina 90 astetta ja kauli taas taikina 30 x 50 cm kokoiseksi. Käännä nyt kolmeen osaan: yläkolmannes keskelle ja alakolmannes keskelle.

Käännä jälleen 90 astetta ja toista taitokset. Laita sitten kelmu taikinan päälle ja laita viilenemään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Ota taikina jääkaapista ja kauli. Ripottele päälle reilusti sokeria, noin 1-1 1/2 dl. Paina kevyesti kaulimella sokeri taikinaan. Taita taas laidat keskelle.

Käännä jälleen 90 astetta ja toista: kauli, ripottele reilusti sokeria ja taita reunat keskelle. Laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Laita tällä välin muffinipelti valmiiksi: Voitele kolot runsaasti voilla.

Ripottele työtasolle sokeria. Ota taikina ja ripottele päällekin sokeria. Kauli taikina noin 20 x 60 cm kokoiseksi ja leikkaa taikina 12 neliöön.
Käännä jokaisen neliön kulmat keskelle ja siirrä taiteltu neliö muffinssikoloon kunnolla. Joudut ehkä hieman tunkemaan sitä koloon ja se on ok.

Laita leipomukset jälleen jääkaappiin lepäämään 30-40 minuutiksi.

Laita uuni lämpiämään 200 C asteeseen.

Laita uunin keskitasolle leivinpaperi ja muffinssipelti tämän päälle - saattaa olla että voita tihkuu yli. Vähennä lämpöä heti 175 C asteeseen. Paista 40-45 minuuttia kunnes leipomukset ovat saaneet kultaista väriä ja näyttävät siltä että alkavat juuri palaa.

Anna jäähtyä vain sen verran, että pystyt käsittelemään leivoksia ja käännä muffinssipelti toisinpäin että saat leivokset irti. Jos ne jäävät jäähtymään pellille, sokeri jähmettyy eikä leivoksia saa irti.

Tarjoile lämpiminä tai huoneenlämpöisinä.

Kaloreita ei nyt lasketa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti