keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Posta negra cartagenera (Russia 2018)

Tämä ruoka tulee Kolumbiasta, Cartagenan kaupungista. Siellä yhdistyi alkuperäisten asukkaiden, espanjalaisten valloittajien ja heidän afrikkalaisten orjien tuomat maut ja vuosien varrella niistä jalostui muunmuassa tämä Cartagenan musta paisti. Nimen "mustuus" tulee tummasta herkullisesta kastikkeesta.

Lihalle tehdään ensin marinadi, jossa on maustamisen perusperiaatteita: suolaista, makeaa, hapanta. Sitten liha ruskistetaan ja laitetaan uuniin hautumaan. Haudutusliemestä keitetään lopuksi kastike. Hyvää!

Meiltä löytyi tumman oluen loppu, joten käytin sitä. Samoin käytän balsamicoa, se kun on lempeämpi kuin viinietikka. Oli hyvää! Tämä resepti toimisi hyvin myös karjalanpaistilihojen kanssa.



Posta negra cartagenera
Noin 1 kg naudan entrecote tai paistia tms.
5 valkosipulin kynttä
2 sipulia
2 rkl Worcester-kastiketta
2 rkl muscovado- tai fariinisokeria
1 1/2 dl punaviiniä, tummaa olutta tai Coca-Colaa
1/2 rkl suolaa
1 rkl punaviinietikkaa tai balsamicoa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 dl öljyä
5 dl lihalientä
2 rkl vehnäjauhoja

Marinadi: 
Ota riittävän iso kulho ja raasta sinne valkosipuli. Hienonna sinne sipulit, lisää Worcester-kastike, muscovado, viini, viinietikka, suola ja pippuri.
Laita liha kulhoon, hiero marinadi joka puolelle ja anna maustua jääkaapissa noin 8 tuntia tai yön yli.

Laita uuni lämpiämään 180 C asteeseen.

Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Ota liha marinadista (säästä loput marinadista myöhemmäksi) ja ruskista liha kaikilta puolilta. Aseta sitten ruskistettu liha uunivuokaan ja kaada päälle lihaliemi.
Laita uuniin ja anna hautua tunnin ajan.

Kun tunti on kulunut, sekoita vehnäjauhot pieneen määrään kylmää vettä. Laita kattilaan loput marinadista, 2 dl paistinliemestä ja suuruste. Keittele niin kauan että sakenee.

Ota liha uunista, anna levätä hetken aikaa. Leikkaa liha siivuiksi ja tarjoa kastikkeen, salaatin ja riisin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti