maanantai 2. heinäkuuta 2018

Rijsttaart (Russia 2018)

Belgia on G-lohkon paras, toisena Englanti. Aika hyvin ja onnea! Minua houkutteli ensin tehdä jalkapalloilija Theo Maertensin nimen saanutta Martino-voileipää, mikä on tartarlihaa asianmukaisin höystein patongin välissä, mutta lisäetsinnän tuloksena päädyin kokeilemaan rijsttaart-piirasta. Kyseessä on nimensä mukaan riisitorttu, jossa on hiivalla kohotettu rapeahko piirakkapohja ja kermainen ja vaniljainen riisitäyte.

Käytin tähän tummaa puuroriisiä, mutta rakeisuus tuntui liiaksi. Neuvon käyttämään siis ihan perinteistä puuroriisiä. Muuten riisipiiras onnistui hyvin. Täyte on makea ja täyteläinen. Söimme tätä välipalaksi, aikuiset vahvan teen kanssa.

Rijsttaart - vähän kuin paistettu riisivanukas

Rijsttaart
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1/5 pkt tuoretta hiivaa
2/3 dl maitoa
50 g voita
1 kananmunan keltuainen
Riisipuuro:
1 1/2 dl puuroriisiä
3 dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
suolaa
1/2 dl sokeria
1/2 dl kuohukermaa
Vanukas:
3 dl maitoa
1 kananmunan keltuainen
1/2 dl sokeria
2 tl Maizenaa tai Vanhanajan vaniljakastike-jauhetta


Pohja:
Lämmitä maito lämpimäksi esim. mikrossa.

Laita vehnäjauhot yleiskoneeseen ja paloittele mukaan voi. Anna koneen tehdä työ ja vaivata jauhot ja voi yhteen. Lisää sitten keltuainen. Liota hiiva maitoon ja lisää taikinaan. Anna pyörittää pari kierrosta, jotta ainekset yhdistyvät noin suurinpiirtein ja vaivaa taikinaa käsin pari minuuttia. Anna levätä huoneenlämmössä puolisen tuntia.

Tällä välin riisipuuroa varten yhdistä kattilassa riisi, 3 dl maitoa, vaniljasokeri, hyppysellinen suolaa sekä 1/2 dl sokeria. Kuumenna ja vähennä sitten lämpö pienellä. Keitä 20 minuuttia kunnes maito on lähes imeytynt. Lisää sitten kerma ja ota pois liedeltä.

Vanukas:
Kuumenna 3 dl maitoa mikrossa kuumaksi.

Vatkaa kattilassa keltuainen ja 1/2 dl sokeria kuohkeaksi. Lisää lämmin maito ohuena nauhana muna-sokerivaahtoon koko ajan vatkaten. Lisää myös Maizena tai vaniljakastikejauhe. Kuumenna seos koko ajan sekoittaen. Kun seos hieman sakeutuu, yhdistä riisipuuron kanssa.

Laita uuni lämpiämään 180 C asteeseen.


Ota taikina ja kauli siitä noin 24 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä jauhotetun alustan päällä. Siirrä taikina 20 cm vuokaan. Lusikoi päälle riisitäyte.

Jos haluat, voit voidella piiraan kananmunalla. Paista piirasta noin 35 minuuttia, kunnes piiras on päältä kullankeltainen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Piiras hyytyy vielä jäähtyessään.



Vinkki: leikkaa leivinpaperista 24 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä ja kauli taikina sen päällä. Laita pieni pala kostutettua talouspaperia leivinpaperin alle niin se pysyy paikoillaan. Leivinpaperin avulla taikina on helppo siirtää vuokaan eikä leivinpaperia välttämättä tarvitse ottaa alta pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti