torstai 14. kesäkuuta 2018

Nigerialainen curry (Russia 2018)

Näin se aika vierähti. Edellisistä jalkapallon maailmanmestaruuskisoista on jo se neljä vuotta, samoin ruokamaratonista. Mutta nyt odotus päättyy. Jo helmikuussa tulostin ottelutaulukon jääkaapin oveen ja huhtikuussa raapustelin ensimmäiset ruokasuunnitelmat. Mitä olisi kisat ilman asianmukaista ruokaa? Kisastudioon haastetta tällä kertaa tuo kolmivuorotyö - katsotaan kuinka Sitruunan käy.

Tänä iltana ensimmäisen ottelun pelaa isäntämaa Venäjä ja vastassa on Saudi-Arabia. Keittiöpuolella Arabian niemimaalle matkaan myöhemmin ja nyt jaan teille nigerialaisen curryn naudanlihasta. Pääosin tein ohjeen Immaculate Bites- ja Dooney's Kitchen-blogien perusteella. Toiveissa oli tehdä pata lampaanlihasta, mutta eteen ei sattunut taloudellisesti hyvää palaa, joten tein sen naudanlihasta.

Tässä reseptissä on jotain samaa kuin ranskalaisten burgundinpadassa, syvää ja täyteläistä, mutta tulisuutta ja mausteisuutta saadaan loistavasti currytahnasta ja chilistä ja näin makumatka vie ajatukset kuumaan etelään, tai jopa Intiaan. Chilin tosin jätin suosiolla pois, sillä taloudessamme asustaa edelleen Pieni neiti sekä Herkkä neiti. Tykkäsimme maukkaasta padasta.


Nigerialainen curry
6-8:lle
900 g naudanlihaa, paistia, etuselkää tai lapaa
1 salottisipuli
suolaa ja mustapippuria
1 lihaliemikuutio
1 litra vettä
3-5 rkl öljyä
2 sipulia
1 tl valkosipulitahnaa
1 tl inkivääritahnaa
2 tl keltaista currytahnaa (tai enemmän)
1 tl savupaprikajauhetta
1-2 tl kurkumaa
1 tomaattimurskatölkki
maustamatonta jogurttia
1-2 punaista chiliä.
3 kesäsipulia tai nippu kevätsipulia

Leikkaa liha syötävänkokoisiksi paloiksi ja laita isoon kattilaan. Kaada vesi päälle, niin että lihat peittyvät. Kuori sipuli ja lohko se mukaan. Lisää suolaa ja pippuria. Laita kattila liedelle ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää lihaliemikuutio. Kuori vaahto pinnalta. Anna kiehua 1 1/2 tuntia. Ota lihat kattilasta ja säästä keitinliemi.

Silppua sipuli hienoksi.

Ota iso paistinpannu tai kattila ja kuumenna siinä öljy. Lisää liha ja ruskista, 5-10 minuuttia. Lisää sitten sipulisilppu, inkivääri- ja valkosipulitahnat ja paista pari minuuttia. Heitä pannulle loput mausteet sekä tomaattimurska. Huuhtele tomaattitölkki lihan keitinliemellä, eli kaada sitä pannulle mukaan 3/4 -1 tölkillistä.

Anna kiehua tunti tai puolitoista. Hämmennä välillä ja lisää tarvittaessa keitinlientä tai vettä. Lisää lopuksi maustamatonta jogurttia, tarkista maku ja lisää tarvittaessa esimerkiksi suolaa, sillä hapan jogurtti saattaa latistaa makua.

Poista chileistä siemenet ja hienonna. Hienonna myös sipulit.
Koristele chilillä ja sipulilla, tarjoa riisin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti