sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Pljeskavica (Euro 2024)

Seikkaillessani netin ihmeellisessä maailmassa, törmäsin käsitteeseen balkanilainen hampurilainen. Kyseessä ei suinkaan ole balkaninmakkarasta tehty purilainen, vaan nimi viittaa Balkanin niemimaalla käytettyyn yleisnimitykseen jauhelihahampurilaisesta. 

Reseptin nimi, pljeskavica, viittaa serbialaiseen verbiin pljesak, eli taputtaa käsiä, antaa suosionosoitukset. Pihviä tehdessä taikina taputellaankin hyvin, jolloin kuuluu tyypillinen läpsytysääni. 

Yleisesti ottaen pihviin käytetään joko kahta tai kolmea lajia jauhelihaa: naudan, porsaan ja lampaan. Usein nähdään myös hyvin suuria pihvejä, eli 15-17 cm halkaisijaltaan olevat pihvit roikkuvat pitaleivän tai muun vastaavan leivän välistä. Mausteet ovat hyvin hillityt, ja lisukkeilla saadaan lisämakua. Tyypillisesti välissä on ainakin mausteista paprikatomaattikastiketta (ajvar) ja sipulia. 

Tässä serbialaisessa reseptissä tekeentymisaika on "muutama tunti" joten kannattaa varata aikaa ja tehdä aamupäivällä pihvitaikina tekeentymään ja illlalla paistella pihvit. 

Minä käytin pihviin naudan jauhelihaa ja leipänä kaupan pitaleipiä. Lisukkeina oli kiinankaalia, punasipulia ja maustekurkkua. Tein myös puolikkaan annoksen kajmakia mikä oli erinomaista hampurilaisen välissä. Ajvaria en ehtinyt tehdä (ja se on vähän liian paprikaista), joten käytimme tyylikkäästi ketsuppia.  


Serbialainen pljeskavica

Serbialainen pljeskavica

Kuudelle
1 kg naudan jauhelihaa (tai yhdistä naudan, porsaan ja lampaan jauhelihaa)
1,5 tl suolaa
2 tl jauhettua paprikaa
1/2 tl mustapippuria
1,2 dl maustamatonta vissyä
2 rkl ruokaöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
öljyä paistamiseen
Lisäksi pitaleipiä (tms), ajvar/ketsuppia, kajmakia, sipuliviipaleita, suolakurkkua.

Ota kulho ja sekoita jauheliha(t), mausteet ja vissy. Tämän voi tehdä yleiskoneessakin. Voitele taikina öljyllä, peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin tekeentymään muutamaksi tunniksi.

Kun rupeat paistohommiin, hienonna sipulit ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. 

Jaa taikina kuuteen osaan ja taputtele ohuiksi pihveiksi. Kastele kädet tarvittaessa kylmällä vedellä. Pihvin halkaisijan tulisi olla 15-17 cm.

Grillaa tai paista pannulla noin 3-4 min/puoli, tai tarpeen mukaan enemmän. 

Voitele pitaleipä ajvarilla/ketsupilla, kajmakilla, lisää pihvit, paljon sipulia ja maustekurkkua.

Tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti