perjantai 14. kesäkuuta 2024

Belgialaiset lihapullat eli boulets liégeois (Euro 2024)

Pyöräytänpä tässä blogiin pitkästä aikaa. Pyöreitä muotoja on luvassa ihan urakalla, sillä Saksassa pelataan jalkapallon EM-kisat kesä- ja heinäkuussa! Lisäksi kisakeittiö aloittaa meidän lasten lempparipyöryköillä eli belgialaisilla lihapullilla. 

Kokeilin tätä reseptiä jo aikaisemmin joidenkin kisojen kohdalla, mutta blogiin asti se ei jaksanut. Resepti on Liegestä ja olen miettinyt, että onko Liege belgialaisten herkkukaupunki. Sieltä nimittäin tulee myös liegeläinen perunasalaatti, vohvelit, omena- tai päärynäsiirappi (sirop de Liege), valkea meiramimakkara (boudin blanc), ja tattariletut, joita syödään jouluisin.

Tämä lihapullaresepti vaatisi tuon nimenomaisen omenasiirapin. Etsin pitkään sille korvaavaa, ja parhaaksi osoittautui yksinkertaisesti omenahillo. Muistan kokeilleeni mm. paistonkestävää omenamarmeladia, mutta siitä tuli liian omenainen maku. Meritalon hillo on ollut hyvä, ja tällä kerralla käytin Herkkumaan omenahilloa mikä toimi myös oikein hyvin. Käytännössä siis resepti on suolaisenmakea, jossa makeus tulee pääasiassa omenasta mutta myös hyvästä määrästä paistettua sipulia. 

Ensimmäisen kokeilukerran jälkeen lapset ovat välillä kyselleet, että teetkö taas niitä belgialaisia, eli tämähän upposi paremmin kuin hyvin! Olen käyttänyt reseptin pohjana Cooking with Curls-blogin ohjetta, ja muokkasin sitä hieman kotiäidin kaapin sisällön mukaan.  


Jälleen herkkuja Liegestä


Boulets liégeois 

600 g sikanautajauhelihaa
1/2 dl korppujauhoja
1/2 sipulia
1 muna
3/4 tl suolaa
mustapippuria maun mukaan
vehnäjauhoja 
vähän voita paistamiseen

Kastike
1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 sipulia
1 1/2 rkl fariinisokeria
1/2 tl kuivattua timjamia
2 tl punaviinietikkaa
1/2 dl omenahilloa
5 dl lihalientä
2 laakerinlehteä
suolaa ja mustapippuria

Kuutioi kastiketta varten olevat kaksi sipulia jo valmiiksi.

Sekoita jauhelihan joukkoon korppujauhe ja muna, ja raasta mukaan puolikas sipuli. Lisää suola ja pippuria. Tämän vaiheen voit tehdä myös yleiskoneella. 

Muotoile pieniä lihapullia kostutetuin käsin. Pyöritä pyörykät vehnäjauhoissa. Paista lihapullat paistinpannulla voissa, noin 8-10 min/puoli. Siirrä pyörykät lautaselle odottamaan.

Sulata paistinpannussa voi kastiketta varten. Lisää sipulisilppu ja kuullota huolella. 
Lisää fariinisokeri ja timjami, paista minuutin verran. 
Ripottele pannulle vehnäjauhot ja sekoita.
Lisää omenahillo ja viinietikka ja sekoita jälleen.

Lisää lihaliemi ja laakerinlehdet, ja sekoita tasaiseksi. 
Lisää kastikkeeseen lihapullat. Anna kiehahtaa kunnolla ja vähennä sitten lämpöä, niin että kastike poreilee hieman. 

Kiehuttele 20 minuuttia. Tarjoa ranskalaisten kera.



Ranskalaiset käy hyvin kastikkeen kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti