torstai 3. heinäkuuta 2014

Burek sa sirom (Rio 2014)

Burek, börek, burekas, bouréki, piroski, chiburekki... Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja pikkupiiraset löytyvät monen maan keittiöstä. Otsikon burek sa sirom on kroatiaa ja tarkoittaa yksinkertaisesti burek juustolla. Muistan, että äitikin teki näitä, pasteijoita, illanistujaisiin ja täytteenä oli lähinnä metsäsieniä ja/tai jauhelihaa sekä riisiä. Hyviä olivat jo silloin!

Pasteijoita on monenmuotoisia. Niitä voi saada neliöinä, rullattuina sikareina, pitkinä pötköinä, pieninä ruusukkeina, spiraalina... Balkanilla burekit tehdään oikean piiraan muotoon eli pyöreään paistovuokaan. Minä tein niinkuin muistin äitini tekevän eli kolmioiksi. Resepti ei ollut äidin, vaan otin burekas-reseptin Ottolenghin Jerusalem-kirjasta. Täytettä jäi arvioni mukaan lähes puolet, joten en sitten uskaltanut laittaa tarpeeksi täytettä. Loput täytteestä käytän huomenna - ihan suomalaisen jauhelihakeiton kanssa.

Hieman harmittaa, ettei Kroatiaa enää pelikentillä nähdä. Pelasivat hyvin, muttei tarpeeksi. Seuraavalla kerralla sitten!


Burek sa sirom
15 kpl
500 g voitaikinalevyjä (pakaste)
120 g raejuustoa
120 g tuorejuustoa
180 g fetajuustoa

voiteluun 1 kananmuna
siemenet:
1 rkl ryytineidon (black onion seeds, nigella sativa) siemeniä
1 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl kuminaa

Sulata voitaikina huoneenlämmössä puolisen tuntia. Sekoita juustot keskenään ja tee niistä tahna. Riko kananmunan rakenne voitelua varten, kaada lautaselle. Sekoita siemenet ja laita ne toiselle lautaselle.

Laita uuni lämpiämään 200 C asteeseen. Kauli voitaikinalevyt niin että saat jokaisesta levystä kolme neliötä. Laita jokaisen neliön keskelle juustotäytettä. Voitele kaksi sivua kananmunalla ja käännä voitelemattomat reunat päälle, jotta saat kolmionmuotoisen pasteijan. Nipistä reunat yhteen haarukalla.
Kasta lyhyet sivut ensin kananmunaan, sitten siemeniin. Paista 15-20 min, kunnes pasteijat saavat väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti