torstai 10. heinäkuuta 2014

Sfereet (Rio 2014)

Mä arvoin pitkään algerialaisten reseptien kanssa. En halunnut toista taatelijälkiruokaa ja lopuksi löysin Claudia Rodenin kirjasta löytämääni reseptiin, beignets de paquet eli Algeriassa sfereet. Itse resepti on yksinkertainen ja maku hyvä, mutta lopputuloksesta en voi olla varma, sillä mitään vertailukohtaa minulla ei ole. Ilmeisesti kuitenkin jonkin sortin paistokkaista on kyse, ei kuitenkaan munkeista tai esimerkiksi rapeista tippaleiväntyyppisistä. Pitäisikö siirapin todella valua valmiista sfereetistä vai pitäisikö sen olla imeytynyt? Siirapissa lilluttaminen on kyllä aika "itämaista," onhan mm. baklavassakin oma siirappinsa, jolla paistos valellaan. Toisaalta, sfereetit voidaan jättää ilman siirappia ja syödä vain sokerin ja kanelin kanssa.

Olen siis aika hämmentynyt ja tällaiseen tarvitsisin kyllä neuvoa tai oikean paistokkaan maistiaiseksi. Kommentteja otetaan vastaan (ja maistiaisia)! Ohessa resepti suoraan kirjasta.

Algerialainen sfereet

Sfereet eli beignets de paquet
4 kananmunaa
ripaus suolaa
1 sitruunan raastettu kuori
6 rkl matzo-jauho/korppujauhetta/2-3 jauhettua voileipäkeksiä

Hunajasiirappi:
175 g sokeria
3 1/2 dl vettä
1 1/4 dl vaaleaa siirappia
1/2 dl hunajaa
1/2 sitruunan mehu

Ensimmäiseksi raasta sitruunankuori talteen kulhoon.
Tee siirappi yhdistämällä kaikki ainekset kattilassa ja anna kiehua kevyesti sillä välin kun teet paistokkaat.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa säästetty, raastettu sitruunan kuori, suola ja keltuaiset. Sekoita keltuaisseos varovasti valkuaisvaahtoon. Ripottele tai siivilöi matzo-jauho/korppujauhot joukkoon ja sekoita.
Kuumenna reilusti öljyä paistinpannussa tai uppopaista kattilassa kukkuraisia ruokalusikallisia taikinaa. Valuta talouspaperin päällä ja upota siirappiin vielä kuumina. Anna imeytyä siirapissa n. kymmenen minuuttia. Tarjoile kuumina tai kylminä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti