lauantai 8. elokuuta 2015

Kylmä kirsikkakeitto

Oi iloa! Kirsikkapuumme antoi ruhtinaallisen sadon tänä vuonna, vaikka pelkäsin pahinta viileän kesän takia. Pari vuotta sitten tein kirsikoista piirakan: kirsikoita ja ranskankermaa peruspiirakkapohjalla. Tämä oli selkeästi parempi vaihtoehto kuin kokeilemani clafoutis. Ei iskenyt ollenkaan tai sitten en vain osannut tehdä sitä. Hah, sitäkin sattuu ;-)

Viime vuosi oli kirsikkapuun lepovuosi, mutta tämän vuoden pääsadosta keittelin hilloa muutaman purkin. Jälkisadolle piti keksiä jotain ja silmiin osui Maku-lehden resepti kylmä kirsikkakeitto. Tämän reseptin juuret lienevät Unkarissa; siellä syödään meggyleves-nimistä keittoa, joka on tehty hapankirsikoista ja smetanasta. Tein hiukan muutoksia reseptiin ja muunmuassa käytin makean siiderin sijasta kuohuviiniä, sillä sellaista harvinaisuutta meiltä löytyi. Näin jälkikäteen olisi kyllä pitänyt lisätä reilusti sokeria mukaan, sillä viini oli hyvin kuivaa ja antoi keittoon aika tuhdin ja ytimekkään maun. Keitto oli kuitenkin hyvää ja hienostunuttakin.


Kylmä kirsikkakeitto
6-8 hlölle
7 dl kirsikoita
3 dl kuohuviiniä
1 dl vettä
1/2 dl sokeria
tujaus jauhettua kanelia
1/2 dl sitruunamehua
3-4 dl vispikermaa
1-2 rkl tomusokeria

Poista kirsikoista kivet.
Laita kattilaan kirsikat, kuohuviini, vesi, sokeri ja kaneli ja keitä kirsikat pehmeiksi, noin vartin verran. Ota pois liedeltä ja mausta sitruunamehulla. Anna jäähtyä ja surrauta sauvasekoittimella sileäksi. viilennä jääkaapissa kylmäksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Sekoita puolet kermavaahdosta kirsikkakeittoon. Annostele lautasille ja koristele lopulla kermavaahdolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti